Pârâul Nadăș din Cluj–Napoca este, în mod constant, poluat de apa mizeră provenită din fosele septice, iar localnicii din zona Baciu au semnalat, în repetate rânduri, situația.
Conform Știri de Cluj, un cetățean din Baciu a precizat că există localnici care deversează fosele septice în pârâul Nadăș, pentru a face economie. Aceștia ar trebui să cheme vidanja, dar nu fac acest lucru, pentru a nu plăti.
”Cum e posibil ca, în anul 2021, în condițiile în care este canalizare, să se deverseze fosele septice in Nadăș? Pute de nu poți deschide geamul. Câți ani mai trebuie să treacă ca să ne civilizam? Domnule primar János J. Balázs ce se poate face în acest sens?”, a întrebat Ștefan F, pe un grup din Baciu.
Primarul: ”Câți ani mai trebuie să treacă ca să ne civilizăm?”
A fost făcut un apel către autorități, s-au cerut atât intervenții, cât și explicații, însă edilul a precizat că, deși locuiește în apropierea pârâului Nadăș, nu a sesizat vreo problemă.
Totuși, primarul János J. Balázs a declarat că este posibil ca anumite fose să se deverseze în pârâu. Conform spuselor, edilul a explicat că locuiește pe strada Transilvaniei, pe partea cu Nadășul, dar zona nu miroase și nu are nicio problema să deschidă geamul.
”Fără o localizare mai exactă a problemei care vă supără, nu văd la ce vă așteptați să se facă. Dați-mi o adresă unde nu se poate deschide geamul din cauza putorii respective și atunci se pot da amenzi și se poate cere intrarea în legalitate.
Câți ani mai trebuie să treacă ca să ne civilizăm? Din păcate, prea mulți. Dacă aveți date concrete, controlabile, depuneți sesizări la primărie, la DSP, la Garda de Mediu. Așa, după postari cu caracter general pe Facebook, chiar nu se poate face nimic”, i-a replicat primarul János J. Balázs.
Fose septice, deversate în Nadăș: ”Nu mai suntem în Evul Mediu”
În ciuda spuselor primarului, reclamantul a venit cu date concrete, precizând că a luat decizia de a depune plângere. Mai mult, bărbatul a explicat faptul că locuiește pe strada Transilvaniei, la nr. 79.
În momentul de față, reclamantul a precizat că poate arăta cum se deversează, în amonte de adresa precizată.
”Eu nu am autoritatea și nici competența de a merge și a controla cine deversează fosele septice, de-asta am menționat. Eu pot să vă spun că regulat în weekend-uri și când ploua, pute Nadășul. Întrebarea este dacă nu exista o lege prin care sa fie obligați acești cetățeni să se lege la sistemul de canalizare? Câți dintre cetățenii care au fose septice au contracte și pot arăta ca vidanjează cu regularitate fosele? Nu mai suntem în Evul Mediu”, a mai spus cel care a reclamat cazul.