Magazinele îi vor plăti pe clienții care aduc ambalaje din sticlă, plastic și aluminiu

Captura video, Știrile Pro Tv
Captura video, Știrile Pro Tv

În conformitate cu o nouă ordonanță dată de Guvern, magazinele din România vor fi obligate să bani celor care aduc ambalaje din sticlă, plastic și aluminiu.

Astfel, clienții vor fi încurajați să recicleze, iar unele supermarketuri au instalat deja automate de reciclare.

Mai mult decât atât, magazinele și-au luat angajamentul să ofere și anumite produse la preț redus. Cu toate acestea, clienții preferă banii, în schimbul ambalajelor reciclate corespunzător.  

Clienții vor fi recompensați, cu bani, pentru ambalajele din sticlă, plastic și aluminiu

Prin această măsura care ajută la reciclarea deșeurilor, magazinele voar avea obligația de a oferi clienților recompense de 50 de bani pentru fiecare ambalaj reciclat. Legislația care va intra în vigoare se referă la recipientele din sticlă, plastic și aluminiu, precizează Știrile Pro Tv.

Dacă vorbim de țările civilizate, trebui să știm că acest sistem este în funcțiune de mulți ani. Un exemplu este Germania, unde oamenii primesc suma de 5,5 euro pentru 20 de recipiente, iar banii pot fi ridicați simplu și rapid, direct de la ghișeu, fără birocrație sau formulare.

Magazinele care vând și ambalaje la navetă, sticlă sau PET, există și o rampă specială care citește naveta, o bagi cu totul și-ți dă la fel bonul respectiv”, a precizat Dan Trifu, activist de mediu.

România produce anual mai mult de 450.000 de tone de ambalaje din plastic, din care o treime reprezintă PET-uri. Recipientele din sticlă se ridică și ele la peste 200.000 de tone, mai precizează sursa citată.

Recompense inedite pentru oamenii din comuna Ciugud

La începutul lunii iunie, în comuna Ciugud au fost  montate mai multe stații de preluare și reciclare a ambalajelor. Aici, cetățenii au putut depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu.

Colectarea selectivă a fost și este recompensată, oamenii primind monede virtuale, denumite după numele comunei Ciugud. CIUGUbanii, vor putea fi folosiți în comunitate, Primăria luând în calcul ca, pe viitor, cetățenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite.