1.3 C
București
marți, 21 ianuarie, 2025

VIDEO | Urgie la Constanța. Furtuna a smuls copaci, a luat un acoperiș de bloc și o barjă cu 3 oameni. Reactorul 1 de la Ceranavodă și turbinele eoliene au fost oprite

Județele Tulcea și Constanța au fost sub incidența mai multor coduri roșii și portocalii de vreme rea.

O furtună puternică s-a dezlănțuit, sâmbătă seară, în Constanța. ANM a emis coduri roșii și portocali pentru mari părți din județele Tulcea și Constanța. Au existat avertizări atât pentru ninsoare, pentru vânt, și ploaie însemnată cantitativ. Cetățenii au primit două mesaje RO-ALERT în care erau îndemnați să stea în locuințe.

Pagubele produse au fost inimaginabile. În Constanța, acoperișul unui bloc a fost luat de vânt și proiectat pe niște mașini. O barjă maritimă cu cereale, cu 3 oameni la bord, a fost luată de furtună între localitățile Sf.Gheorghe și Năvodari.

Mai mulți copaci au căzut pe carosabil și au provocat pagube serioase vehiculelor. A fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru a elibera șoseaua. Pe alocuri carosabilul a fost inundat și nu s-a putut circula. S-a dispus astfel scoaterea autobuzelor electrice din circulație pentru a se evita orice pericol.

Furtună în Constanța și Tulcea. Reactorul nuclear și turbinele eoliene au fost oprite

Ca urmare a avertizărilor de vreme rea, U1 CNE Cernavoda a fost decuplată. De asemenea, turbinele eoliene din regiune au fost oprite din cauza rafalelor puternice de vânt.

„Având în vedere avertizările meteo ale Agenției Naționale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare”, a transmis Ministerul Energiei.

Condițiile meteorologice vitrege, cu vânt puternic, vor continua până duminică la prânz. Ministerul Energiei a precizat în zona de sud-est a României se concentrează importante capacitați de producție a energiei, în special nucleară și eoliană. Eolienele au produs în prezent aproximativ 1400 MW, față de 2400 MW, cât era programat.

„Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale. La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate. SN Nuclearelectrica SA anunță, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național. Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații. Deconectarea automată a Unității 1, precum și lucrările de remediere, nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător”, se mai arată în comunicat.

„Suntem atenți la evoluții și ne coordonăm cu toate instituțiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuție și marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție”, a mai spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

spot_img
Latest news
știri