9.6 C
București
joi, 16 mai, 2024

Cea mai mare pasăre de pe Pământ are și cei mai mari ochi dintre viețuitoarele terestre. Are însă un unghi mort | FOTO

Deși este cea mai mare pasăre de pe Pământ, creierul acesteia este extrem de mic în comparație cu ochii.

Struții sunt ciudați, dar sunt și foarte cool. Nu numai că sunt cea mai mare pasăre de pe planetă, crescând până la 2,8 metri înălțime, dar sunt și cea mai rapide păsăre care nu zboară, scrie IFL Science.

Ceea ce nu știați probabil e că au și cei mai mari ochi dintre viețuitoarele terestre. Atât de mari încât le micșorează creierul.

Ochii de struț sunt foarte mari. Au aproximativ 5 centimetri în diametru. Sunt de aproximativ cinci ori mai mari decât un ochi uman. Designul optic al ochilor lor este configurat astfel încât lentila și corneea să contribuie în mod egal la puterea optică totală.

În mod interesant, analiza ochilor de struț a arătat că aceștia sunt în mod eficient versiuni mai mari ale ochilor altor păsări, cum ar fi graurul comun și chiar bufnița.

Sursă – Unsplash

Cea mai mare pasăre de pe Pământ – Creierul, extrem de mic

De exemplu, forma generală a unui ochi de bufniță poate rezulta din evoluția unui ochi mare – atât în ceea ce privește deschiderea, cât și lungimea axială (măsura din față spre spate) – care trebuie să se potrivească într-un craniu mic și suficient de ușor pentru zbor eficient.

Cu toate acestea, pentru că sunt păsări care nu zboară, struții nu sunt constrânși de aceleași probleme de greutate. Ei au dezvoltat o dimensiune caracteristică craniului lor masiv. Acest lucru poate oferi o serie de avantaje, în special în ceea ce privește dimensiunea câmpului vizual pe care l-ar oferi păsării.

Struții au un câmp monocular – văd individual cu fiecare ochi – care se extinde până la aproximativ 155°. Asta îi ajută să scaneze orizontul pentru potențiale pericole. Cu toate acestea, struții au un unghi mort substanțial deasupra și în spatele capului lor. Acest lucru e cauzat de poziționarea ochilor, care s-au dezvoltat în așa fel încât să stea protejați de soarele tropical.

În timp ce ochii lor sunt gigantici și bombați, creierul are dimensiuni modeste. Struții au creier care are aproximativ 5,9 centimetri lungime și aproximativ 4,2 centimetri lățime. Din punct de vedere vizual, sistmemul cirer-ochi ar arăta ca o minge de golf conectată la două bile de biliard.

spot_img
Latest news
știri