Grecia: ”Când pericolul este comun, la fel trebuie să fie şi apărarea noastră”

Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Ținând cont de pericolul constant provocat de schimbările climatice, statele aflate în sudul Uniunii Europene au reiterat, la Atena, angajamentul ferm de a pune în aplicare Acordul de la Paris din 2015.

Angajamentul este menit să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

În același context, ONU a avertizat că omenirea se îndreaptă spre o creştere „catastrofală” cu 2,7 grade Celsius, informează AFP.

Într-o declarație comună, cele nouă state care au participat la summit au precizat că, mai mult ca oricând este necesar să abordăm criza climatică şi de mediu care se intensifică

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a prezidat această reuniune la nivel înalt, a reamintit că ”incendiile devastatoare din această vară care au afectat Grecia, Italia şi Cipru, nu au cruţat nicio ţară mediteraneană, în timp ce nordul Europei a fost lovit de inundaţii distructive”.

 Șeful executivului elen: ”Când pericolul este comun, la fel trebuie să fie şi apărarea noastră”

La iniţiativa Greciei, preşedintele francez Emmanuel Macron, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi cel italian, Mario Draghi, au semnat, împreună cu omologii lor din Cipru, Malta, Slovenia, Croaţia şi Portugalia, o declaraţie ”pentru a obţine un rezultat ambiţios în timpul COP26”, care va avea loc în luna noiembrie, în Scoţia, precizează Agerpres.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a avertizat că există un raport care precizează că lumea se află pe o cale catastrofală spre o încălzire cu 2,7 grade Celsius. Raportul a fost făcut public vineri, 17 septembrie.

Potrivit informațiilor WWF România, în Grecia au ars 110.000 hecatre, de 12 ori mai mult decât media. În Turcia, în Antalya, au ars peste 120.000 de hectare, de 25 de ori peste medie. De asemenea, 1.500 de hectare de pădure au fost mistuite în nordul Spaniei.