Ziua Pământului este sărbătorită pe 22 aprilie în fiecare an. Ziua este cunoscută și ca Ziua Internațională a Mamei Pământ. Scopul zilei este de a crește gradul de conștientizare cu privire la diverse probleme care amenință mediul și pun în pericol planeta. Printre acestea se numără creșterea rapidă a nivelurilor de poluare, defrișările și încălzirea globală. Țări și organizații din întreaga lume se unesc pentru a promova conștientizarea necesității critice de a conserva mediul, potrivit NDTV.
Anul acesta se aniversează cea de-a 54-a Zi a Pământului. Suntem într-un moment în care poluarea este la niveluri nemaivăzute până acum, iar temperaturile bat record după record. Mii de oameni din întreaga lume organizează campanii și își asumă angajamente pentru a îmbunătăți sănătatea planetei. Ziua Pământului este sărbătorită prin diverse seminarii, evenimente și concerte. Aceste mișcări moderne de mediu ajută lumea să realizeze nevoia de însănătoșire a planetei.
Ziua Pământului – Istoria evennimentului
Gaylord Nelson, senator și ecologist american, și Denis Hayes, absolvent al Universității Harvard, au organizat întâia oară Ziua Pământului. Potrivit BBC, Nelson și Hayes au planificat evenimentul deoarece erau îngrijorați de daunele aduse mediului în SUA. Principala problemă semnalată era o scurgere de petrol în Santa Barbara, California, în 1969.
Pe 22 aprilie 1970, 20 de milioane de cetățeni americani au ieșit pe străzile din oraș pentru a protesta împotriva crizelor de mediu, cum ar fi poluarea apei, scurgerile de petrol, incendiile în pădure, poluarea aerului etc. Protestul a creat o mișcare ce s-a răspândit în mai multe orașe. Tot mai mulți oameni s-au alăturat treptat revoluției pentru a face din aceasta unul dintre cele mai mari proteste de pe glob.
Tema din acest an este „Planetă vs. Plastic”, care își propune să crească conștientizarea publicului cu privire la efectele dăunătoare pe care le are poluarea cu plastic atât asupra sănătății umane, cât și asupra mediului.
Tema a fost aleasă ținând cont de convenția istorică a ONU privind materialele plastice, care se anticipează că va fi adoptată până la sfârșitul anului 2024. Regatul Unit este una dintre cele peste 50 de țări care au cerut să se pună capăt poluării cu plastic până în 2040.