2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Piața cafelei, amenințată de schimbările climatice

Alternativele la cultivarea tradiționala a cafelei, necesare

Creșterea temperaturilor la nivel global ar putea reduce cu 50% zonele unde se poate cultiva cafeaua. Schimbările climatice amenință, astfel, piața globală a cafelei, valorată la 458 de miliarde de euro. Economia Europei, continent unde se află cea mai mare piață desfacere pentru cafea, ar avea și ea de suferit, conform euronews.

Cum afectează schimbările climatice piața globală a cafelei

Cea mai mare parte a cafelei este produsă în regiunile tropicale de munte. Aceste zone, cele mai potrivite pentru cultivarea cafelei, sunt în pericol de fi reduse cu 50%,  datorită creșterii temperaturilor la nivel global. 

Acest fapt, arată un nou studiu, prezintă riscuri devastatoare. În primul rând, ar fi afectate economii naționale precum Mexic, El Salvador, Nicaragua, Brazilia, India și Madagascar.  Apoi, mijloacele de trai ale agricultorilor de cafea ar fi, și ele, în pericol. 70 la sută dintre aceștia conduc operațiuni la scară mică, implicațiile economice pentru ei fiind, astfel, enorme. 

Foto: Unsplash

Durata lungă de viață a copacului este o provocare distinctă pentru această majoritate, explică Dr. Christian Bunn de la Centrul Internațional pentru Agricultură Tropicală. Recoltarea cafelei este un proces delicat, ce poate fi făcută doar după ce aceasta împlinește vârsta de aproximativ patru ani. Ea are loc doar o dată pe an în timpul de viață de 20 de ani al plantei. Arborele peren trebuie să prindă rădăcini în condiții temperate, și să treacă printr-o serie de etape, înainte de a putea înflori.

Fermierii mici trebuie să investească în metode alternative de agricultură acum, pentru a supraviețui în viitor, spun cercetătorii. Investițiile, însă, sunt costisitoare. În plus, există șanse ca ele să nu conducă la creșterea randamentelor de producție.

Alternativele durabile la cultivare, esențiale pentru a proteja piața cafelei 

Agricultura de interior este una dintre alternativele explorate de către cercetători, însă presupune investiții costisitoare. Agricultura verticală și agricultura interioară ar permite un control mai mare al resurselor, cum ar fi apa, lumina și expunerea la vânt, susține Bunn. Acesta nu știe dacă există vreun fermier care să fi adoptat metode de cultivare verticală, interioară sau hidroponică. 

Noile studii oferă perspective surprinzătoare: „Tehnic, este posibil să crești arbori de cafea, de exemplu, într-o seră”, spune Bruno Telemans, specialist în culturi perene și horticultură la FAO al ONU. Fermierii la scară mică se confruntă, însă, cu diverse provocări în ceea ce privește agricultura verticală. Acestea includ un randament scăzut, în ciuda costurilor ridicate. Produsul este disponibil doar o dată pe an, și e posibil să se vândă lent, datorită termenului lung de valabilitate. Nevoile mari de energie și problemele legate de managementul apei sunt potențiale impedimente când vine vorba de cultivarea cafelei în sisteme hidroponice și ferme verticale, spune inginerul agricol și specialist FAO Leone Magliocchetti Lombi. 

Schimbările pe piața globală a cafelei ar putea duce la o colonizare a celei din urmă

Metodele alternative de cultivare a cafelei vin cu costuri pe care micii fermieri nu vor putea să le acopere. Valoarea de piață a cafelei crude este relativ scăzută în comparație cu prețurile plătite de consumatori. Micii fermieri au, în general, profiturile cele mai scăzute. Ei nu își vor permite să subvenționeze costul unor metode de agricultură mai scumpe, cum ar fi sistemele de fertilizare și irigare prin picurare. Fermierii și investitorii mai bogați vor folosi acest avantaj pentru a obține intrarea pe piețele de nișă a cafelei premium. Acolo, vor putea realiza profituri cât mai mari. Producția de cafea ar putea fi relocată, astfel, pe piețele majore de consum din Europa sau Statele Unite. 

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Producătorii locali se tem că asta ar duce la o a doua colonizare a mărfii, o dată cu mutarea producției pe piața de consum occidentală. „Fiecare cafea care este consumată de iubitorii de cafea de acolo contribuie practic la creșterea inegalităților în lume”, spune Endre Vestvik, fondatorul companiei ugandeze de cafea Wild. Acesta pledează pentru soluții agricole care aduc profituri atât fermierilor din țările de origine, cât și economiilor acestora. „Cred că provocările de sustenabilitate ale cafelei pot fi rezolvate în alte moduri, și cred că ar trebui să fie rezolvate de oamenii care cultivă acum cafeaua”, spune el. 

Semințele de cafea, cultivate pentru a rezista schimbărilor climatice? 

Vestvik își pune parțial speranța în dezvoltarea soiurilor de semințe de cafea rezistente la climă. Plantele pot dezvolta toleranță la secetă, dăunători și căldură ridicată, cu ajutorul acestor programe de reproducere. 

Ofițerul FAO în agricultură, Melvin Medina, nu este optimist cu privire la această abordare: „Un program de creștere a cafelei va necesita ani și ani de muncă”, explică el. Acesta susține că dezvoltarea altor alimente, cuconținut nutrițional mai ridicat, are prioritate în fața cultivării cafelei. Ar fi de dorit, afirmă el, să fie utilizate alte metode durabile în aer liber, mai întâi.

Foto: Unsplash

Cum putem proteja cafeaua? 

Copacii de umbră sunt folosiți pentru a proteja plantele de cafea de lumina directă a soarelui și de vânturile puternice, dar și pentru a ajuta la schimbările de temperatură de pe parcursul zilei. Ei îmbunătățesc și calitatea solului, așternutul de frunze fertilizzând pământul în mod natural. Rădăcinile lor adânci pot promova o infiltrare mai profundă a apei de ploaie, astfel încât planta de cafea are un acces mai facil la apă. 

Sistemele de irigare prin picurare, sprinklerele, sau micro-jeturile sunt alte instrumente cheie în gestionarea consumului de apă, deși există puține cercetări cu privire la modul în care aceste tehnologii sporesc randamentul fermelor de cafea.  

Alternativele la metodele tradiționale, necesare

Endre Vestvik Vestvik dorește ca Wild și alte companii de cafea să se bazeze, în cele din urmă, pe puterea naturii, prin reintroducerea cafelei în sălbăticie. Cafeaua aparține unui ecosistem natural sălbatic”, spune Vestvik. Telemans vede acest lucru ca o abordare potrivită pentru piețele de nișă, însă naivă pentru piața globală a cafelei. 

Adaptările trebuie făcute acum, și în moduri care sunt accesibile pentru majoritatea producătorilor, se pun de acord experții. Rămâne de văzut cum se va face acest lucru, în funcție de contextul regional. „Schimbarea climatică ete deja ceva pe care îl trăim în mod clar”, spune Bunn. „Dar acest lucru nu se va îmbunătăți, ci se va înrăutăți. Deci, ceea ce trăim, acum, este doar un început”.

spot_img
Latest news
știri