5.7 C
București
luni, 30 decembrie, 2024

Parlamentul European adoptă norme revizuite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor

Parlamentul European a adoptat o poziție privind noile norme europene de reducere, reutilizare și reciclare a ambalajelor.

Parlamentul European a adoptat, miercuri, poziția privitoare la noile norme UE privind ambalejele. Scopul principal a fost de combatere a creșterii deșeurilor și pentru a stimula reutilizarea și reciclarea.

426 de europarlamentari au votat pentru, 125 împotrivă și 74 s-au abținut.

Reducerea ambalajelor, restricționarea anumitor tipuri și interzicerea utilizării „substanțelor chimice indestructibile”

Europarlamentarii doresc să stabilească niște obiective specifice pentru reducerea ambalajelor de plastic. Ținta este de 10% până în 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040. Se are în vedere interzicerea vânzării de pungi de plastic foarte mici, sub 15 microni. Acestea vor mai fi permise doar dacă sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimente în vrac pentru a preveni risipa de alimente.

Se mai are în vedere, totodată, și restricționarea anumitor forme de ambalaje. Acestea includ produsele în miniatură din hoteluri și folia termoretractabilă pentru valize în aeroport.

De asemenea, se mai are în vedere interzicerea utilizării „substanțelor chimice indestructibile” (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate sau PFAS) și a bisfenolului A în ambalajul care intră în contact cu alimentele.

În schimb, europarlamentarii propun clarificări cerințelor privind reutilizarea sau reumplerea ambalajelor. O altă noutate este că distribuitorii finali de băuturi și alimente luate la pachet în sectorul serviciilor alimentare, cum ar fi hotelurile, restaurantele și cafenelele, ar trebui să ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce propriul recipient.

Deșeurile de ambalaje. Colectare și reciclare mai eficientă

Toate ambalejele ar trebui să fie reciclabile, conform noilor norme. Sunt prevăzute anumite derogări temporare, cum ar fi pentru ambalajele alimentare din lemn și ceară.

Scopul e ca până în 2029, 90% din materialele conținute în ambalaje (plastic, lemn, metale feroase, aluminiu, sticlă, hârtie și carton) să fie colectate separat.

„Evenimentele recente din Europa, în special din Belgia, privind poluarea apei cu substanțe chimice PFAS demonstrează nevoia urgentă de acțiune. Votând interzicerea poluanților „indestructibili” în ambalajele alimentare, Parlamentul European a arătat că încearcă să protejeze sănătatea cetățenilor europeni. În ceea ce privește materialele plastice, contractul a fost îndeplinit, deoarece raportul legislativ abordează esența problemei prin stabilirea unor obiective mai stricte de reducere a deșeurilor pentru ambalajele din plastic. Din păcate, în ceea ce privește economia circulară și, în special, prevenirea, rezultatul votului în plen nu este atât de pozitiv și ignoră realitatea cifrelor: o creștere de 30% până în 2030, dacă nu acționăm acum. Dintre cele 3R (reducere, reutilizare, reciclare), numai reciclarea a scăpat nevătămată. Sfârșitul ambalajelor aruncate imediat la gunoi este încă departe!”, a spus raportoarea Frédérique Ries. membră a Grupului Renew, din Belgia.

În următoarea etapă, Consiliul trebuie să adopte o poziție, iar apoi vor începe discuțiile dintre Parlamentul European și guvernele UE.

spot_img
Latest news
știri