Costurile ouălor de Paști cresc pe măsură ce schimbările climatice afectează recoltele. De anul acesta, ouăle de ciocolată au devenit mai scumpe, potrivit BBC.
Cea mai mare parte a ciocolatei este făcută din cacao cultivată în Africa de Vest. De curând, un val de căldură a distrus și a redus masiv recoltele.
Experții spun că schimbările climatice au determinat o probabilitate de zece ori mai mare de căldură extremă.
Penuria de cacao a dus la creșterea prețurilor la aproape 8.500 de dolari pe tonă în această săptămână.
Arborii de cacao sunt deosebit de vulnerabili la schimbările climatice. Ei cresc doar pe o fâșie îngustă de aproximativ 20 de grade latitudine în jurul ecuatorului.
Cea mai mare parte a producției globale este concentrată în Africa de Vest. În 2023, 58 de milioane de kilograme de boabe de cacao în valoare de 127 de milioane de lire sterline au fost importate în Marea Britanie din Coasta de Fildeș și Ghana, 85% din boabele de cacao din Marea Britanie provenind din Coasta de Fildeș.
Cu toate acestea, condițiile severe de secetă au lovit regiunea Africii de Vest din luna februarie a acestui an.
Cum au influențat schimbările climatice producția de cacao
Temperaturile au crescut la peste 40°C și au doborât recorduri în țări precum Coasta de Fildeș și Ghana.
Grupul World Weather Attribution, cu sediul la Imperial College din Londra, a descoperit că aceste temperaturi excepțional de ridicate au fost de 10 ori mai probabile din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de om.
Studiul lor a constatat că, dacă lumea nu reduce rapid consumul de combustibili fosili, Africa de Vest va experimenta valuri de căldură similare la fiecare doi ani.
„Au existat rapoarte de la fermierii din Coasta de Fildeș că căldura a slăbit recolta de cacao”, a spus unul dintre autorii studiului, Izadine Pinto, de la Universitatea din Cape Town.
Temperaturile au crescut rata de evaporare, iar culturile au rămas fără umiditatea necesară.
Un alt factor care a afectat culturile a fost El Niño.
Anii El Niño prezintă adesea provocări pentru fermieri, dar încălzirea globală exacerbează aceste schimbări. Ben Clarke, expert în vreme extremă la Institutul Grantham de la Imperial College, a detaliat acest cumul de factori.
„Din ce în ce mai mult, schimbările climatice determinate de utilizarea combustibililor fosili multiplică această provocare naturală. Alimentează condiții mai extreme, devastează recoltele și crește costurile alimentelor pentru toți”, a spus Clarke.
Seceta nu este singurul factor care a afectat cultivatorii de cacao. Atât Coasta de Fildeș, cât și Ghana au fost lovite de fenomene meteorologice extreme.
În decembrie anul trecut, ambele țări s-au confruntat cu ploi intense. Precipitațiile totale din Africa de Vest au fost de peste două ori față de media pe 30 de ani pentru perioada anului.
Condițiile umede au cauzat infecții fungice ale culturilor. Drept urmare, boabele de cacao au putrezit direct în copac și nu au mai putut fi recoltate.
Prețul la ciocolată începe să crească
Producătorii de ciocolată cumpără de obicei boabe cu câteva luni înainte, dar prețurile crescânde încep să afecteze prețurile din magazine.
În februarie, Mondelez, compania care deține marca Cadbury, și producătorul american de ciocolată Hershey avertiza că creșterea prețurilor la cacao ar putea duce la creșterea prețului ciocolatei.
Cei care simt greul acestor fluctuații de preț sunt fermierii care cultivă cacao.
Se estimează că există aproximativ două milioane de mici fermieri în centura de cacao din Africa de Vest care se bazează pe această cultură cu forță de muncă intensivă pentru cea mai mare parte a veniturilor lor.
Amber Sawyer, analist la grupul de reflecție climatică Unitatea de informații privind energia și clima, a declarat că țările bogate precum Marea Britanie pot oferi sprijin financiar și tehnic țărilor în curs de dezvoltare pentru a-și ajuta fermierii să facă față mai bine condițiilor meteorologice extreme.