O echipă de oameni de ştiinţă a confirmat ”prezenţa amplă” a microparticulelor de plastic în dieta pinguinilor din Antarctica, după ce a studiat trei specii ale acestor animale în zone şi perioade diferite, relatează EFE, preluată de Agerpres.
Cercetătorii au identificat poliester şi polietilenă în dieta păsărilor acvatice din Antarctica
Conform G4 Media, studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Science of the Total Environment şi este semnat, printre alţii, de cercetători de la Muzeul Naţional de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Consiliului Naţional de Cercetare Ştiinţifică (MNCN-CSIC) din Spania.
Studiul subliniază necesitatea cunoaşterii efectelor acestor particule şi de a stabili măsuri mai eficiente pentru a controla poluarea cu materiale plastice şi alte particule de origine umană pe continentul antarctic.
Plasticul, din ce în ce mai răspândit în ecosistemele marine
Microparticulele de plastic sunt fragmente cu dimensiuni mai mici de 5 milimetri, din ce în ce mai răspândite în ecosistemele marine, o situaţie îngrijorătoare, având în vedere persistenţa lor în mediul înconjurător şi acumularea lor în lanţul trofic, potrivit unui comunicat emis de CSIC.
”Aceşti poluanţi ajung în mări şi oceane, în principal prin deşeuri şi reziduuri provenite din activităţi antropice. Pinguinii sunt utilizaţi pentru multe studii deoarece biologia şi ecologia lor sunt bine cunoscute şi faptul că sunt prădători îi face să fie buni indicatori ai sănătăţii ecosistemelor în care trăiesc”, a declarat Andrés Barbosa, cercetător în cadrul MNCN şi autor al studiului.
Filipa Bessa, de la aceeaşi universitate, a precizat că este necesar ca studiile să fie continuate. Scopul este de a înţelege mai bine dinamica acestor substanţe şi efectele lor asupra acestor ecosisteme pentru a ghida noile politici de management pe continentul antarctic.