Noi studii descriu un pericol real la care suntem supuși zi de zi, cu sau fără știrea noastră.
Revista științifică Environmental Science & Technology a făcut publice mai multe cercetări care oferă o perspectivă îngrijorătoare, despre lumea substanțelor chimice. Acestea sunt adăugate, în mod conștient, la materialele plastice.
Substanțele chimice introduse în plastic: un subiect despre care nu se vorbește
Conform studiului, în fiecare an, peste 350 de milioane de tone de plastic sunt produse la nivel mondial. O mare parte din acestea sunt utilizate în industria alimentară.
Potrivit cercetătorilor de la universitatea ETH Zürich din Elveția, aceste materiale plastice conțin o mare varietate de substanțe chimice care pot fi eliberate în timpul ciclului lor de viață – inclusiv substanțe care prezintă un risc semnificativ pentru oameni și mediu.
O echipă de cercetători de la ETH susține că a compilat pentru prima dată o bază de date cuprinzătoare de monomeri din plastic, aditivi și alte substanțe utilizate în procesare pentru a fi folosite în producția și prelucrarea materialelor plastice, pe piața mondială și le-a clasificat sistematic pe baza modelelor de utilizare și a pericolului.
Substanțele chimice din compoziția plasticului: un pericol constant pentru oameni
Echipa a identificat aproximativ 10.500 de substanțe chimice în plastic. 2.109 au fost utilizate în aplicații de contact cu alimentele; în ambalaje (2.489), textile (2.429); unele sunt utilizate în componența unor jucării (522) și în dispozitive medicale, inclusiv măști (247).
În mod surprinzător, în ciuda proprietăților periculoase, 901 substanțe apar și pe listele avizate pentru utilizare în materialele plastice în contact cu alimentele, potrivit studiului, 225 dintre acestea fiind aprobate în UE. În total, 53% din toate substanțele potențial îngrijorătoare nu sunt reglementate în SUA, UE sau Japonia, arată Radio Eco Natura.
”Numărul neașteptat de ridicat de substanțe care pot produce efecte nedorite este îngrijorător”, spune Zhanyun Wang, om de știință senior.
Expunerea la astfel de substanțe poate avea un impact negativ asupra sănătății consumatorilor și a lucrătorilor, a spus el, adăugând că substanțele chimice problematice pot afecta și procesele de reciclare și siguranța și calitatea materialelor plastice reciclate.