Banii ”încălzesc” atmosfera, în timp ce băncile finanțează proiectele poluante. Sectorul financiar-bancar reprezintă unul dintre actorii cheie în cadrul procesului de decarbonizare.
Cu toate acestea, sectorul nu se numără printre cei mai mari poluatori direcți. Fără susținerea financiară a marilor bănci, noile proiecte de minerit sau extracția de petrol și gaze nu ar fi posibile.
În acest sens putem observa că giganții financiari globali deși par să subscrie agendei de reducere a poluării cu carbon, în realitate fac încă destul de puțin pentru a produce un impact major.
Alimentează băncile schimbările climatice?
Schimbarea care ar putea veni în timp, în următoarele decade, este strâns legată de creșterea presiunii politice internaționale. De asemenea și creșterea competitivității sectorului regenerabil joacă un rol cheie.
Conform unui studiu realizat de The Carbon’s Majors Database, cele mai mari 100 companii ale lumii sunt responsabile pentru 71% din totalul emisiilor gazelor de seră la nivel global.
Într-un raport publicat în Mai 2021, Banca Europeană Centrală punea o întrebare foarte importantă: Alimentează băncile schimbările climatice?
Raportul arată faptul că majoritatea băncilor europene au realocat credite destinate inițial companiilor poluatoare.
Cele 10 reguli pentru o reducerea finanțării proiectelor poluante
Conform raportului, există 10 reguli pentru o reducerea finanțării proiectelor poluante.
Raportul publicat de Reclaim Finance: City of Coal, the Climate Crimes of UK finance prezintă un plan cu 10 reguli pentru a forța sectorul financiar să abandoneze cărbunele și investițiile aferente, precizează Infoclima.ro.
- Suportul financiar trebuie tăiat pentru mine și centrale energetice pe cărbune existente sau care sunt în planificare.
- Excluderea/suspendarea grupurilor financiare care continuă finanțări legate de industria cărbunelui.
- Introducerea unui moratoriu asupra serviciilor financiare legate de companii care vând echipament destinat proiectelor miniere noi.
- Privarea de finanțare sau excluderea companiilor a căror mai mult de 20% din profituri sunt generate de extragerea cărbunelui (inclusiv pentru energie electrică provenită din cărbune).
- Angajament pentru eliminarea serviciilor pentru finanțarea investițiilor (inclusiv în domeniul asigurărilor) pentru industria termo-energetică, termenul limită fiind 2030 în UE și 2040 în restul lumii.
- Forțarea companiilor din sectorul financiar să adopte într-un an, un plan concret individual pentru închiderea treptată a portofoliilor cu active legate de exploatarea cărbunelui. Acest plan ar necesită un orar aliniat cu obiectivele tratatului climatic de la Paris.
- Solicitarea companiilor să închidă (fără să vândă ) active în investiții cu cărbuni.
- Utilizarea a “Global Coal Exit List” pentru a identifica planurile companiilor financiare în sectorul investițiilor în cărbune.
- Aplicarea acestor politici să fie uniformă cu impact asupra tuturor serviciilor financiare, inclusiv eventuali subsidiari.
- Măsurile enumerate anterior trebuie implementate fără compromisuri sau lacune legislative.