Sancțiuni pentru românii care refuză colectarea selectivă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Deși există multiple campanii de conștientizare, sancțiunile rămân singurele soluții pentru românii care nu colectează selectiv deșeurile.

Alături de amenzi, există și riscul să nu le mai fie ridicat gunoiul celor care, din diverse motive, încă refuză colectarea selectivă.

Mai mulți români au început să respecte directivele europene, în mai multe orașe apelându-se și la monitorizarea video.

Timișoara: multiple amenzi pentru cei ce nu respectă legea

În Timişoara, cei care nu aruncă deşeurile în saci de diferite culori vor fi notificaţi timp de o lună, apoi riscă să nu le mai fie ridicat gunoiul şi chiar să fie amendaţi, arată Știrile Pro Tv.

Dan Pascu, director RETIM a explicat faptul că oamenii trebuie să conștientizeze că există o obligaţie legală care nu poate fi ocolită. Acesta a mai declarat că trebuie să colectăm separat, iar oamenii cunosc legea, dar nu o respectă.

La nivel de judeţ constatăm o cifră, nivel de valorificare extrem de scăzut, undeva la 17,8%. Este foarte departe de ţinta legală pe care ne-am asumat-o cu toţii”, a precizat Romeo Ursu, director ADID Timiș.

În Iaşi, societatea de salubrizare a investit în monitorizare video. Camerele video sunt montate pe mașinile de salubritate şi la pubele

Dacă luăm Iașiul ca ”exemplu”, trebuie să știm că doar în ultimele 6 luni, 92 de persoane au fost prinse cu ajutorul camerelor video. Oamenii au fost sancționați pentru depozitarea necorespunzătoare a gunoiului. De asemenea, mai multe persoane au distrus pubelele moderne din oraş.

Condorm sursei citate, există un singur centru unde sunt monitorizate 250 de puncte de colectare a deşeurilor din oraș.