România este acoperită de un nor de praf saharian care a ajuns pe teritoriul țării noastre din Africa. Fenomenul este unul absolut normal, specialiștii precizând că praful nu este nociv.
Profesorul de fizică Silviu Gurlui a explicat faptul că acest fenomen are părți pozitive, dar și foarte multe aspecte negative.
”Praful ridicat în aer perturbă dinamica norilor și a precipitațiilor. Uneori, în condiții date, temperează fenomenele meteo, adică devin mai blânde. Exemplul tipic este al uraganelor din nordul Oceanului Atlantic, reduse sau inhibate atunci când acolo ajung asemenea nori de praf”, a scris profesorul Silviu Gurlui pe Facebook.
Praful conține particule micrometrice care, în aer, pot perturba transportul aerian. ”Redepuse la sol, pot perturba serios eficiența energetică a panourilor solare. Stratul opac va diminua intensitatea radiației ce ajunge pe panouri”, a afirmat fizicianul.
Praful saharian fertilizează solul și reduce radiația solară
Praful saharian este, însă, util plantelor din sol, din mări și oceane. Conținutul mare de fier și fosfor asigură hrana acestor plante.
”Cele din apă, fitoplanctonul, reprezintă rezervorul principal de oxigen pentru noi toți, pentru toate viețuitoarele”, a precizat Silviu Gurlui.
Potrivit profesorului, praful este un bun fertilizant al solului, dar ajută și fauna acvatică. De asemenea, produce o reducere a radiației solare care ajunge la sol.
În urmă cu un an, în luna mai, un val de aer din nordul Africii, încărcat cu praf saharian, acoperea partea de sud-est a Europei, ajungând și în centrul continentului. În 2020, fenomenul era observat mai ales în zonele de deal şi de munte, din vestul, nord-vestul şi centrul ţării şi în zonele unde plouase recent.