Va fi interzisă vânzarea de fructe și legume ambalate în plastic

Credit foto: EL PAÍS
Credit foto: EL PAÍS

Spania interzice vânzarea de fructe și legume în ambalaje din plastic, începând cu anul 2023. Decretul va încuraja achiziționarea de produse vrac, neambalate. De asemenea, procedura se va aplica și la apa neîmbuteliată.

Vânzarea de fructe și legume în ambalaje din plastic va fi interzisă în supermarketurile și magazinele alimentare

Aceasta este una dintre măsurile dintr-un decret elaborat de Ministerul Tranziției Ecologice, potrivit unor surse familiare cu inițiativa.

Noul regulament conține, de asemenea, măsuri pentru a încuraja achiziționarea de produse vrac, neambalate, și utilizarea apei neîmbuteliate. Interzicerea ambalării fructelor și legumelor se va aplica produselor cu o greutate mai mică de 1,5 kilograme, în conformitate cu legislația similară din Franța, unde va intra în vigoare anul viitor”, precizează România Ecologică.

Executivul spaniol vrea să ”lupte împotriva utilizării excesive a ambalajelor în cel mai eficient mod”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Aceeași sursă a spus că poluarea cu plasticul ”a depășit toate limitele”.

Grupurile ecologiste din Spania și din străinătate, inclusiv Greenpeace, au făcut campanii de ani de zile pentru a convinge supermarketurile să împacheteze produsele proaspete în plastic.

”Bem plastic, mâncăm plastic și respirăm plastic”(Julio Barea, Greenpeace)

Bem plastic, mâncăm plastic și respirăm plastic”, avertizează Julio Barea despre efectele unui tip de poluare pe care îl descrie ca fiind ”o pandemie”.

Conform sursei citate, guvernul lucrează la măsuri pentru a încuraja comercianții cu amănuntul să vândă produse proaspete fără ambalaje.

Clienții ar putea aduce propriile recipiente reutilizabile, deși condițiile de igienă ar trebui stabilite de către unități.