11.2 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Schimbările climatice influențează migrația păsărilor

Cum afectează schimbările climatice rutele de migrație ale păsărilor? În principal negativ, potrivit unui nou studiu făcut de Yali Si de la CML, Universitatea Leiden, citat de Phys.org.

„Schimbă momentul evenimentelor naturale în mod diferit în fiecare regiune”, explică Si.

„Acest lucru poate duce la o nepotrivire tot mai mare între disponibilitatea hranei și presupusa sosire a păsărilor într-o anumită zonă. Pentru păsările migratoare, hrana trebuie să fie disponibilă exact la momentul și locul potrivit”, spune Si. „Dacă creșterea ierbii sau a altor alimente are loc mai devreme sau mai târziu, păsările se confruntă cu riscul de a ajunge prea târziu sau prea devreme”, precizează cercetătoarea.

Schimbările climatice, totuși, modifică momentul evenimentelor naturale sezoniere, cum ar fi începutul primăverii. Acest lucru reprezintă o provocare semnificativă pentru toate animalele. Atât ele, cât și prada lor se bazează pe vegetație ca sursă de hrană și pentru a găsi adăpost. Cu toate acestea, pentru speciile migratoare, cum ar fi anumite păsări, problema este și mai dificilă.

Schimbările climatice influențează migrația păsărilor

„Păsările își pot întârzia sau avansa într-o oarecare măsură momentul migrației”, spune Si. „Cu toate acestea, problema este că sincronizarea evenimentelor naturale nu se schimbă uniform în viteză și manieră în toate regiunile. În unele regiuni, primăvara vine mai devreme, în timp ce în alte zone, vine mai târziu sau rămâne neschimbată”, mai spune ea.

Studiul a analizat 16 specii de păsări migratoare din Asia.

„Am descoperit că toate cele 16 specii sunt afectate. Schimbările climatice doar complică lucrurile pentru ele”, spune Si.

Păsările care iernează relativ mai aproape de zona temperată mijlocie se confruntă cu mai multe probleme decât păsările care iernează la latitudini mai mari.

„Diferentele dintre aceste regiuni sunt mai pronunțate. Asta duce la mai multe dificultăți pentru păsările care se bazează pe aceste zone pentru iernare”, adaugă ea.

Cercetările anterioare asupra păsărilor migratoare s-au concentrat adesea pe o singură zonă sau au examinat în mod independent mai multe zone, concentrându-se pe regiuni specifice, cum ar fi zonele de reproducere.

Latest news
știri