Deșeurile din sticlă: efectul de lupă reprezintă cauza numeroaselor incendii

Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Sute de mii de tone de deșeuri de ambalaje din sticlă ajung la groapa de gunoi, anual, în România. Acestea devin deșeu periculos pentru că produc incendii. Este vorba despre efectul de lupă, efect des întâlnit.

Mai mult, sticla ocupă un volum foarte mare, scrie green-report.ro.

Descompunerea sticlei: un proces care poate dura și până la 1 milion de ani

Marius Costache, Director General GreenGlass, a explicat că timpul de descompunere a unei sticle care ajunge la groapa de gunoi poate fi de până la 1 milion de ani. În schimb, durează câteva zile pentru ca o materialul să iasă din procesul de reciclare și să apară din nou pe raftul magazinului, ca un produs nou.

Acesta este ceea ce se numește ciclul de viață al ambalajului circular. Există o legătură strânsă între reciclare și reducerea amprentei de carbon asupra mediului. Reciclarea sticlei economisește energie, resurse, emisii de CO2. Mai mult, îmbunătățește calitatea aerului”, a declarat Marius Costache, Director General GreenGlass.

75 de miloane de ambalaje au fost reciclate doar în anul 2021

De la începutul anului 2021 și până în momentul prezent, fabrica a reușit să recicleze un număr impresionant: 75 de milioane de ambalaje de sticlă.

Prin reciclarea acestei cantități au fost economisite peste 6500 de tone CO2, echivalentul emisiei unui avion care zboară în jurul lumii de aproximativ 350 de ori. Fiecare tonă reciclată economisește mai mult de o tonă de materii prime necesare pentru a crea o sticlă nouă. În plus, economisește și 590 Kg de nisip, 186 Kg sodă și 173 Kg de calcar.

De asemenea, fabricarea produselor din sticlă folosind granule de sticlă reciclate, consumă cu 40% mai puțină energie decât producerea de sticlă nouă din materii virgine, deoarece sticla se topește la o temperatură mult mai scăzută.