Aer mai curat și poluare redusă: Parisul cere limitarea vitezei mașinilor la 30 km/oră

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nu este o măsură împotriva șoferilor, ci o măsură care vizează un un aer mai curat și accidente mai puține.

Autorităţile franceze speră că străzile din Paris vor deveni mai sigure, mai liniştite şi mai puţin murdare începând de luni, când o nouă limită de viteză, de 30 kilometri pe oră, a intrat în vigoare pentru şoferii din capitala Franţei, informează Reuters, citat de G4 Media.

Un aer mai curat înseamnă sănătate

Prin aceste noi măsuri, se încurajează mersul pe jos, deplasările cu bicicleta, dar şi folosirea transportului public.

Conform declarațiilor făcute de viceprimarul David Belliard pentru postul radiofonic Franceinfo, noua limită de viteză ar putea contribui şi la reducerea poluării, a zgomotului şi a numărului accidentelor grave, a mai spus oficialul francez.

Aceasta nu este o măsură adoptată împotriva maşinilor. Vrem să limităm (vehiculele) doar pentru călătoriile esenţiale”, a precizat David Belliard.

Limita de 30 km/h se aplica deja pentru aproximativ 60% din zona Parisului, dar ea acoperă de acum suprafaţa întregului oraş. Totuşi, câteva artere rutiere majore, precum Bulevardul Champs Elysees, vor fi exceptate de la această regulă, iar limita de viteză va rămâne în cazul lor fixată la 50 km/h, mai arată sursa citată.

Un trafic limitat și pentru alte orașe din Franța

Primarul Parisului a construit mai mulţi kilometri de piste noi pentru biciclete. De asemenea, Anne Hidalgo a interzis maşinile vechi cu motoare diesel şi a transformat cheiurile Senei în spaţii exclusiv pietonale.

Capitala Franței nu este singurul oraș care are în vedere noile schimbări. Alte orașe, precum Bordeaux, Strasbourg şi Toulouse, au adoptat limita de viteză de 30 de kilometri pe oră.