Producătorii, importatorii și comercianții de produse care fac obiectul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) se pot aștepta la controale în care se va verifica înscrierea lor în baza de date a SGR (returosgr.ro), a anunțat marți, 14.02.2023, Garda Națională de Mediu.
Controalele se vor desfășura la nivel național, în perioada 01-31 martie 2023. Ele vor implica toate comisariatele GNM: județene, Comisariatul Municipiului București și Comisariatul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”.
Vor fi vizați producătorii/importatorii și comercianții de apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin și băuturi spirtoase, comercializate în ambalaje primare, care nu sunt reutilizabile, din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1l şi 3l.
Amenzi usturătoare pentru nerespectarea termenului de înscriere
Agenții economici descoperiți a nu fi respectat termenul limită de înscriere în platformă vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Conform prevederilor Hotărârii de Guvern 1074/2021, agenții economici au obligația de a se înscrie în SGR până la data de 28 februarie 2023.
Pentru a accesa informații suplimentare, sau a primi suport pentru a se înregistra în platformă, RetuRO pune la dispoziție acestora numărul de telefon 021 207 00 09. Acesta este un număr cu tarif normal, apelabil din orice rețea și disponibil de luni până vineri, între orele 09:00 -18:00, cu excepția sărbătorilor legale.
Înregistrarea OBLIGATORIE în baza de date a sistemului reprezintă etapa preliminară intrării în funcțiune a SGR, care va avea loc pe 30 noiembrie 2023.
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), în practică
Guvernul României și-a asumat implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) in scopul de a gestiona mai eficient deșeurile la nivel național, și a încuraja creșterea gradului de reciclare a ambalajelor de băuturi.
Prin SGR, cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură – apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase – de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l (inclusiv.)
Pentru a fi ușor identificabile ca fiind incluse în sistemul SGR, produsele vor avea un logo specific pe ambalaj.
După golirea acestuia, consumatorul va trebui să îl ducă într-unul dintre punctele de returnare, care vor fi organizate de comercianți – practic, în orice magazin care comercializează băuturi îmbuteliate din România. În schimbul ambalajului, el va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial. Prezentarea bonului fiscal, nu va fi necesară, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.