Dacă te-ai săturat de vopselele din comerț pentru a colora ouăle de Paști și vrei să folosești o tehnică naturală de vopsit, îți prezentăm următoarea idee. Tot ceea ce ai nevoie este reprezentat de diferite alimente pe care le ai în casă, conform Croatiaweek.
Această soluție era folosită în Croația, dar și în alte state europene, atunci când coloranții artificiali erau scumpi și greu de găsit. În plus, este o modalitate excelentă de a-i învăța pe copii despre reutilizarea articolelor de uz casnic pentru a reduce cantitatea de deșeuri.
Pentru a vopsi ouăle natural ai nevoie de următoarele lucruri:
- 2 căni de coji de ceapă (atât roșii, cât și galbene);
- 2-4 felii de sfeclă (opțional);
- ouăle care urmează să fie vopsite;
- o lingură de oțet;
- ciorapi de nailon;
- foarfece;
- apă în care să fierbi ouăle;
- o cratiță;
- o bucată mică de pancetta, slănină sau altă carne grasă. Alternativ, utilizați ulei vegetal sau de cocos;
Cum se vopsesc natural ouăle de Paști
În primul rând, va trebui să culegi din grădină câteva flori, frunze și tulpini. Fii creativ! Există tot felul de forme și modele frumoase din care poți alege. Poți să culegi trifoi, margarete, viță de vie sau orice altă plantă care ar crea un model frumos pe forma oului.
Apoi, folosește ciorapii și taie-i în segmente de 10-13 cm. E nevoie de tot atâtea segmente cât numărul de ouă folosite.
Între timp, pune cojile de ceapă și feliile de sfeclă într-o oală și umple cu apă doar cât să le acopere. După ce apa dă în clocot, se adaugă oțetul. Odată ce apa capătă o culoare roșu intens, stinge focul și lăsă apa să se răcească. Ulterior, resturile din apă, precum cojile de ceapă, se îndepărtează.
Acum trebuie să fii creativ! Din frunzele și florile culese, începe și pune-le pe fiecare ou în parte, după care înfășoară oul într-un ciorap. Asigură-te că frunza se mulează perfect pe ou și strânge ciorapul, după care leagă-l într-un nod.
Când tuturor ouălor li s-au aplicat frunzele ori florile și au fost prinse în ciorap, adăugă-le în apa răcită. Se pornește din nou focul și apa se aduce la temperatura de fierbere. Se fierbe timp de 10-15 minute. Poți să amesteci ușor ouăle în timp ce sunt fierte. De asemenea, dacă dorești o culoare mai deschisă le poți scoate mai devreme. Pentru a obține culori mai intense, după ce le-ai fiert, le mai poți lăsa o perioadă în apa colorată.
Când sunt gata, scoate ouăle și lasă-le să se usuce într-o cutie de carton. Când se răcesc, se taie ciorapul și se îndepărtează frunzele și florile. Astfel, ouăle vor avea culori naturale și modele extrem de frumoase. Folosind o bucată de pancetta freacă ușor ouăle pentru a le da strălucire.