Pământul este tot mai afectat de nivelul de consum la care este supus de către umanitate. Acesta are un cost pentru o mare varietate de sisteme planetare care depind unele de altele. La fel ca un domino, instabilitatea uneia poate crea instabilitate pentru alta, conform Science Alert.
Studiile anterioare au avertizat că excesele umane au dus la punctul de rupere cel puțin câteva din aceste piese de domino.
Acum, potrivit unui nou raport al unei mari echipe internaționale de cercetători, atunci când corectitudinea și justiția sunt luate în considerare pentru fiecare domeniu, componentele majore ale sistemelor de susținere a vieții ale planetei noastre eșuează nu doar pentru câteva jaloane/limite, ci pentru cel puțin șapte din opt.
Din cauza oastră, clima, biosfera, circuitul apei, atmosfera și ciclul nutrienților de pe Pământ au fost puse în pericol pentru o mare parte a populației lumii. Totuși, în anumite privințe, unele scenarii afectează mai mult doar o parte a locurilor de pe Pământ.
Aerosolii, de exemplu, pun în pericol sănătatea a milioane de oameni din întreaga lume. În acest caz, „grupurile vulnerabile sunt afectate disproporționat mai mult”.
În 2009, climatologul Johan Rockström de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic și colegii săi s-au gândit doar la limitele biofizice „sigure” pe care le-a depășit Pământul. Abordarea de acum are în vedere accesul omului la apă, hrană, energie, sănătate și un mediu curat.
Pământul suferă din cauza exceselor umane
„Știința arată clar că riscăm să destabilizam întreaga planetă”, a declarat Rockström pentru ABC.
Și totuși, lumea continuă să ardă combustibili fosili, să producă substanțe chimice sintetice, să defrișeze terenuri, să extragă apele subterane, să distrugă râurile și să polueze mediul cu îngrășăminte, materiale plastice, produse chimice, deșeuri radioactive, metale grele și antibiotice.
Toate acestea trebuie să se schimbe, spun cercetătorii, iar acțiunea climatică ar trebui să fie o prioritate de vârf.
Pentru a se menține în limitele „sigure” și „juste” pentru toți, Rockström și colegii săi susțin că încălzirea globală ar trebui limitată la 1°C peste nivelurile preindustriale.
Este mult sub realitatea noastră proiectată de aproximativ 1,2 °C în medie globală pentru 2023. Peste 1,5 °C sau 2,0 °C încălzire, cercetătorii spun că „probabilitatea declanșării punctelor critice crește la ridicat sau foarte ridicat”.
În acest moment, daunele biosferei și riscul declanșării unor efecte climatice de boomerang cresc substanțial. Și cei mai vulnerabili, săraci și marginalizați oameni vor fi expuși mai întâi pericolului.
Sute de milioane de oameni de pe Pământ vor fi afectați
La 1,5°C, se estimează că 200 de milioane de oameni ar putea experimenta temperaturi extreme. În același caz, 500 de milioane ar putea fi expuși la creșterea pe termen lung a nivelului mării.
„Aceste număr de oameni afectați depășește cu mult principiul larg acceptat „nu lăsa pe nimeni în urmă”. Subminează majoritatea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, scriu cercetătorii în raport.
Fosforul și azotul sunt alte două limite care ies în evidență în raportul actual. Acești nutrienți sunt scurși în mediul înconjurător prin intermediul agriculturii și pot provoca înflorirea plantelor și a algelor. Acestea pot dăuna animalelor, provocând colapsul pescuitului sau poluând apa potabilă.
La începutul acestui an, unii oameni de știință au avertizat că ne îndreptăm către „fosfogedon” din cauza utilizării greșite a fosforului. Mineralul este folosit pentru creșterea culturilor, dar se epuizează într-un ritm alarmant la nivel global.
Numărul de crize cu care se confruntă oamenii dintr-o dată este copleșitor. Doar în ultima lună, acestea includ o criză alimentară în Cornul Africii, decese cauzate de căldură în India, inundații catastrofale în Italia, un ciclon mortal în Myanmar, incendii masive în Canada și multe altele. Toate acestea sunt legate de consecințele împingerii limitei noastre planetare.
Sute de milioane de oameni sunt expuși unui risc iminent. Este posibil ca anumite părți ale planetei să nu mai fie la fel niciodată.