17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Dieta mediteraneană face minuni pentru creier

Dieta mediteraneană, cu legume proaspete și săracă în alimente procesate, ar putea face minuni pentru vârsta biologică a creierului tău, arată o nouă cercetare, conform Science Alert.

Potrivit unei echipei internaționale de cercetători care a condus studiul, consumul unei diete mediteraneene bogate în legume, fructe de mare și cereale integrale pare să încetinească semnele de îmbătrânire accelerată a creierului.

Scanările efectuate după 18 luni au arătat că vârsta creierului participanților pare cu aproape 9 luni mai tânără. Comparația a fost făcută cu estimările vârstei cronologice a creierului.

Există cercetări sugerează că îmbătrânirea biologică cauzată de evenimente stresante ar putea fi reversibilă. Cu acest nou studiu, se pare că și îmbunătățirea dietei poate fi una dintre cele mai simple opțiuni.

Dieta mediteraneană face minuni. Cum au procedat cercetătorii

Oamenii de știință au scanat creierul a 102 participanți care luau parte la un studiu clinic mai amplu efectuat. Acesta era efectuat în cadrul companiei în care lucrau din Israel. Au fost efectuate scanări ale creierului înainte de începerea studiului și din nou după 18 luni. De asemenea, au fost făcute o serie de teste ale funcției hepatice, ale nivelului de colesterol și ale greutății corporale.

Grupurile au consumat una dintre cele trei diete:

  • o dietă mediteraneană cu multe nuci, pește și pui în loc de carne roșie;
  • o dietă mediteraneană cu câteva suplimente adăugate, cum ar fi ceaiul verde pentru polifenoli;
  • o dietă bazată pe ghiduri alimentare sănătoase.

Estimările vârstei creierului s-au bazat pe un algoritm care a fost antrenat pe scanări ale creierului de la o cohortă separată de aproape 300 de persoane. Modelul a precizat cu exactitate vârsta din măsurile conectivității creierului.

În medie, oamenii din proces au slăbit în jur de 2,3 kilograme. Pentru fiecare 1% din greutatea corporală pierdută, creierul participanților a fost cu aproape 9 luni mai tânăr decât vârsta lor cronologică, au descoperit cercetătorii.

Creierul este o rețea complexă de conexiuni flexibile pe care abia începem să le trasăm. În plus, o analiză recentă sugerează că dieta mediteraneană are un efect pozitiv asupra memoriei la persoanele în vârstă.

Stil de viață sănătos

Semnele de îmbătrânire încetinită a creierului au fost, de asemenea, asociate cu niveluri mai scăzute de grăsime hepatică și un profil lipidic îmbunătățit. De remarcat, însă, că aceste modificări ar putea fi superficiale sau de scurtă durată.

„Studiul nostru evidențiază importanța unui stil de viață sănătos, inclusiv un consum mai mic de alimente procesate, dulciuri și băuturi, în menținerea sănătății creierului”, a spus autorul principal și neurologul Gidon Levakov de la Universitatea Ben-Gurion din Negev din Israel.

Majoritatea participanților au fost bărbați și au completat sondaje online despre dieta și obiceiurile lor de viață. Asta înseamnă că datele pot fi denaturate de ceea ce își puteau aminti sau alegeau să raporteze.

În cadrul studiului s-a ținut cont de nivelurile de activitate ale participanților la locul de muncă. Ei au primit un abonament gratuit la sală ca parte a procesului, așa că sportul a fost și el un factor.

De asemenea, oamenii cu locuri de muncă bine plătite și studii superioare care își permiteau să cumpere mai mult pește și cereale integrale au văzut îmbunătățiri mai mari în sănătatea cardiovasculară decât cei cu venituri mici.

spot_img
Latest news
știri