Un nou raport lansat astăzi subliniază nevoia urgentă de ambalaje reutilizabile pentru băuturi. Aceasta e privită ca o soluție la criza globală a plasticului, scrie grupul de promovare a oceanelor, Oceana.
Raportul, realizat de grupul de promovare a oceanelor Oceana, arată că doar o creștere cu 10% a ambalajelor reutilizabile pentru băuturi până în 2030 ar putea elimina peste 1 trilion de sticle și pahare de plastic de unică folosință și ar putea preveni intrarea a până la 153 de miliarde de astfel de recipiente în oceanele și căile navigabile ale lumii. Comparativ, cele 1 trilion de recipiente ar putea ajunge până la Lună și înapoi de peste 300 de ori.
Liderii mondiali în domeniul băuturilor, inclusiv The Coca-Cola Company și PepsiCo, au sisteme reutilizabile enorme existente în întreaga lume. Companiile s-au angajat să crească volumul de băuturi în ambalaje reutilizabile cu peste 10% până în 2030. Oceana notează că aceste companiile trebuie să îndeplinească aceste angajamente. Grupul lansează o provocare pentru toți producătorii de băuturi din lume. Ambalajul reutilizabil este o soluție circulară dovedită care poate reduce dramatic și rapid cantitatea de plastic.
„Am petrecut prea mult timp urmărind fantezii circulare. Cantități uriașe de plastic continuă să inunde oceanele noastre”, a declarat Matt Littlejohn, vicepreședinte la Oceana.
„Ambalajele din plastic de unică folosință din sectorul băuturilor numai în 2022 ar putea ajunge până la soare și înapoi. Adăugarea de conținut reciclat la sticle și pahare nu va răsturna acest turn de plastic de unică folosință. Modul de a face cu adevărat diferența este înlocuirea plasticului de unică folosință cu ambalaje reutilizabile. Avem nevoie de companii și guverne care să nu mai parieze greșit cu reciclarea. Trebuie să acorde prioritate extinderii și restabilirii sistemelor de ambalare reutilizabile. Trecând la această soluție circulară reală, putem reduce drastic cantitatea de deșeuri de plastic. Deșeurile ajung în oceanele noastre, în pântecele balenelor și țestoaselor și apoi pe plaje.”, a mai spus el.
Multe companii au început deja să treacă la ambalaje reutilizabile
Raportul dezvăluie prezența semnificativă a sistemelor de ambalare reutilizabile la scară largă în întreaga lume. În Filipine, de pildă, 40% din volumul tuturor băuturilor nealcoolice ambalate vândute sunt în sticle reutilizabile. În plus, raportul evidențiază câteva sisteme promițătoare de pahare reutilizabile la scară largă, inclusiv TURN, r.World și Re-uz. Ele sunt prezente în SUA și Europa. Aceste sisteme au fost deja adoptate de companii și organizații importante, cum ar fi Live Nation. Aceasta a anunțat recent că va trece la sistemul de cupe reutilizabile TURN la multe dintre festivalurile și locațiile sale pentru a-și reduce impactul asupra mediului. Furnizorul francez Re-uz va fi partenerul de livrare al Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024. Compania își va ține angajamentul de a reduce la jumătate amprenta de plastic de unică folosință a Jocurilor de la Paris, comparativ cu Jocurile de la Londra 2012.
„Companiile au responsabilitatea de a crește ambalajele reutilizabile în locul ambalajelor de unică folosință”, a adăugat dr. Dana Miller.
„Mările noastre abia așteaptă. Avem nevoie de soluții reale dovedite, cum ar fi reutilizarea. Ele pot reduce poluarea cu plastic la scară chiar acum.”, a mai spus directorul de Inițiative Strategice Oceana.