27.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

UE e de acord să interzică exportul de deșeuri de plastic în țările sărace

Uniunea Europeană va restricționa drastic exportul de deșeuri de plastic în alte țări ale lumii.

UE a încheiat un acord de blocare a debarcării navelor cu deșeuri de plastic în porturile țărilor sărace, scrie TheGuardian.

Europarlamentarii și statele membre au convenit vineri să interzică exporturile de deșeurile din plastic către țări din afara grupului OCDE de țări majoritar bogate de la jumătatea anului 2026. Acordul vine în momentul întâlnirii din Nairobi, Kenya, unde se va încheia un tratat global privind poluarea cu plastic.

UE își va asuma în cele din urmă responsabilitatea pentru deșeurile sale de plastic interzicând exportul lor în țările care nu fac parte din OCDE”, a declarat Pernille Weiss, un membru danez al parlamentului european din grupul PPE de centru-dreapta, care a fost responsabil de propunere.

„Încă o dată, ne urmăm viziunea conform căreia deșeurile sunt o resursă atunci când sunt gestionate corespunzător. Ele nu ar trebui în niciun caz să dăuneze mediului sau sănătății umane.”, a adăugat ea.

Proiectul trebuie aprobat oficial de Consiliul European și parlament înainte de a intra în vigoare. În plus, el stabilește controale mai stricte asupra exporturilor de deșeuri din plastic către țările bogate. După cinci ani, țările care doresc apoi să importe deșeurile de plastic din UE pot solicita Comisiei ridicarea interdicției. Acest lucru poate fi admis doar dacă respectivele state demonstrează că le vor gestiona bine.

UE e de acord să interzică exportul de deșeuri de plastic în țările sărace

Majoritatea plasticului aruncat în Europa este ars. Mai puțin de o treime ajunge să fie reciclat. Foarte multe deșeuri de plastic transportate în străinătate pentru reciclare ajung în gropile de gunoi și pe căile navigabile.

Lauren Weir, un militant de la Agenția de Investigare a Mediului, a declarat:

„Deși aceasta este o îmbunătățire a obligațiilor actuale, dovezile daunelor și necesitatea unei interdicții complete a deșeurilor de plastic sunt clare. Acesta este un semnal că UE începe în sfârșit să își asume responsabilitatea pentru rolul său în situația de urgență globală cauzată de poluarea cu plastic

Regulile înseamnă că unele forme de deșeuri non-plastic pot fi încă expediate către țări non-OCDE. Ele pot fi trimise doar dacă îndeplinesc anumite criterii sociale și de mediu.

Legea ar putea duce, de asemenea, la o creștere a deșeurilor transportate către țări OCDE, cum ar fi Turcia.

Sedat Gündoğdu, cercetător în microplastice la Universitatea Çukurova din Turcia, a declarat

„Interzicerea exporturilor de deșeuri din plastic către țările non-OCDE este o decizie semnificativă. Cu toate acestea, este dezamăgitor să nu vedem o interdicție totală de export a transporturilor, nici măcar o interdicție a deșeurilor de plastic periculoase și amestecate – către Turcia. Turcia este atât cel mai mare importator de deșeuri de plastic din UE, cât și membru OCDE”.

„Știm din practicile anterioare că interdicțiile parțiale și controalele ineficiente ale conținutului nu împiedică circulația ilegală a deșeurilor de plastic.”, a adăugat el.

spot_img
Latest news
știri