16.5 C
București
miercuri, 8 mai, 2024

Poluarea cu plastic e scăpată de sub control în Africa

Deșeurile de plastic de pe continentul african se înmulțesc într-un ritm alarmant.

Poluarea cu plastic a „scăpat de sub control” în Africa. Deșeurile din această zonă se înmulțumesc mai mult decât în orice altă regiune, conform The Guradian.

La nivelurile actuale, în Africa subsahariană sunt aruncate sau arse în fiecare minut suficient deșeuri de plastic pentru a acoperi un teren de fotbal, potrivit organizației de caritate Tearfund.

Dacă tendința se menține, se estimează că regiunea va avea 116 milioane de tone de deșeuri de plastic anual până în 2060. Valoarea e de șase ori mai mare decât cele 18 milioane de tone de deșeuri produse în 2019. Principalul motor al creșterii consumului de plastic în Africa sub-sahariană este cererea de vehicule și alte produse pe fondul creșterii veniturilor și creșterii populației. Acolo, 70% din populație are sub 30 de ani.

În general, se estimează că utilizarea plasticului la nivel mondial se va tripla până în 2060.

Cererea crescândă de plastic prevăzută în Africa subsahariană, unde multe țări nu au capacitatea de a-l gestiona, a fost dezvăluită înaintea unei reuniuni a guvernelor de la Nairobi, Kenya, săptămâna viitoare. Se dorește încheierea unui tratat, sub egida ONU, pentru combaterea poluării cu plastic.

„Semnele deteriorării mediului sunt peste tot în jurul nostru. Acest tratat are potențialul de a reduce criza materialelor plastice. De asemenea, va îmbunătăți viața a miliarde de oameni”, a declarat Rich Gower, economist senior la Tearfund

„Mare parte din plasticul din Africa este reprezentat de ambalaje care sunt aruncate și arse”, a adăugat el.

El a îndemnat negociatorii de la Nairobi să fie de acord cu reduceri semnificative ale producției de plastic și să pună colectorii de deșeuri, care aruncă 60% din deșeurile de plastic la nivel mondial, în fruntea și în centrul tratatului.

Poluarea cu plastic e scăpată de sub control în Africa

În absența unor reguli și reglementări globale, oamenii care locuiesc în țările în curs de dezvoltare și care aruncă deșeuri suportă în mod disproporționat impactul asupra mediului și asupra sănătății poluării cu plastic.

Dr. Tiwonge Mzumara-Gawa, din Malawi, un militant pentru deșeuri care va participa la negocierile din Kenya, a declarat: „În timp ce aceste negocieri continuă, sănătatea oamenilor din Malawi și din întreaga Africa este afectată de poluarea cu plastic în fiecare zi.”

„În Malawi, vedem arderea și aruncarea deșeurilor de plastic în fiecare zi. Ea dăunează sănătății oamenilor. Aceste negocieri au arătat că schimbarea urmează, dar nu va fi ușor. Sunt unii care profită de pe urma acestei crize a plasticului. Ei vor să mențină ambiția cât mai scăzută”, a mai zis el.

O scrisoare deschisă adresată reprezentanților Grupului Africa și altor persoane care participă la negocierile de la Nairobi, semnată de 80 de episcopi și lideri bisericești, a spus că regiunea se confruntă cu „munți” de deșeuri de plastic gestionate prost.

La câțiva kilometri de locul conferinței ONU se află depozitul Dandora. Acolo sunt aruncate zilnic 30 de camioane cu deșeuri de plastic. Este un teren de reproducere pentru țânțari, muște și paraziți. Aceste specii cresc riscul de malarie, holeră, boli diareice și alte afecțiuni.

Latest news
știri