Probele de surfing de la Jocurile Olimpice au început în Teahupo’o, Tahiti, Polinezia Franceză, scrie Euronews.
De când s-a anunțat locația, evenimentul a fost subiectul mai multor îngrijorări cu privire la deteriorarea recifelor de corali din zonă. S-a atras atenția că acestea ar putea fi afectate de construcțiile propuse de organizatorii olimpici.
Locuitorii din Tahiti, surferii, militanții pentru mediu s-au declarat împotriva lucrării propuse. De asemenea, și cea mai mare organizație de surfing din lume și-a manifestat dezacordul. În centrul atenției a fost un turn de arbitraj, realizat într-unul dintre cele mai frumoase locuri de surf din lume
Turnul de arbitraj, punctul central al unui scandal în surfing
Teahupo’o este un mic sat de câteva sute de locuitori din peninsula Tahitiană. Pare o locație neobișnuită pentru a organiza un eveniment ca parte a Jocurilor Olimpice de la Paris, dar condițiile de surf în locații din Franța nu sunt grozave în această perioadă a anului.
În Polinezia Franceză însă, valurile oferă condiții extrem de bune în această perioadă a anului.
Un turn de arbitraj din lemn a stat amplasat în zona de surf timp de două decenii. Acum, organizatorii au spus că nu mai îndeplinește standardele de siguranță cerute. Inițial, au plănuit să-l înlocuiască cu un turn de aluminiu cu trei etaje, cu toalete, aer condiționat și spațiu pentru 40 de persoane. Când au aflat, locuitorii, surferii și militanții pentru mediu au tras un semnal de alarmă privitor la potențialele daune asupra recifelor de corali.
Mai mult, reciful în sine este cel care creează condițiile de surfing favorabile în Teahupo’o. Surferii în special s-au temut că eventualele daune ar putea schimba ireversibil caracterul valurilor din zonă.
Coralii oferă, de asemenea, o casă pentru biodiversitatea din zonă. Atunci când coralii se deteriorează, viețuitoarele devin semnificativ mai vulnerabile la valurile de căldură. Construirea turnului sau instalarea de conducte pentru toaletele acestuia ar putea afecta iremediabil reciful.
În final, militanții pentru protecția mediului au ajuns la un compromis cu organizatorii Olimpiadei. Dar nu a venit fără denivelări semnificative pe parcurs.
O cronologie a controversei turnului Teahupo’o
Septembrie 2023 – Organizatorii olimpici anunță că intenționează să înlocuiască turnul din lemn cu o structură de aluminiu cu trei etaje și înălțime de 5 milioane de dolari. Aceasta urma să aibă aer condiționat, toalete și spațiu pentru 40 de persoane. Organizatorii JO au spus că este necesar pentru a îndeplini standardele de siguranță.
La scurt timp, grupurile locale de protecție a mediului și locuitorii au început să organizeze proteste pașnice împotriva construcției turnului. Campaniile pe rețelele de socializare conduse de surferul Matahi Drollet au început să câștige mult sprijin pe Instagram și TikTok.
Participanții au susținut că, după ce s-a angajat să respecte angajamentul Sports for Nature, Comitetul Olimpic Internațional are datoria de a lăsa reciful mai sănătos decât era înainte de competiție.
Octombrie 2023 – Locuitorii și vizitatorii din Teahupo’o și Māòhi Nui au lansat o petiție. Ei au cerut renunțarea la planul inițial. Organizatorilor li s-a cerut să folosească turnul original din lemn pentru competiția olimpică.
Petiția a strâns peste 250.000 de semnături din întreaga lume. A semnat inclusiv unul dintre cei mai de succes surferi profesioniști din toate timpurile, Kelly Slater.
Planul inițial a fost schimbat
17 noiembrie 2023 – În urma acestor proteste, organizatori, inclusiv Paris 2024 și guvernul Polineziei Franceze, au decis să construiască pe amplasament un turn mai mic și mai ușor. Acesta necesita în continuare fundații în recif, dar nu la fel de adânci ca în planurile anterioare. De asemenea, vor avea nevoie de echipamente mai mici pentru construcție.
„Guvernul polinezian, Paris 2024 și Haut-Commissariat au studiat toate opțiunile posibile pentru a îmbunătăți proiectul în ultimele săptămâni”, au zis aceștia într-un comunicat.
1 decembrie 2023 – Locuitorii din Tahiti raportează că o barjă folosită pentru construirea noului turn de surf olimpic s-a agățat de recif. S-a spus că acest lucru dăunează coralilor din apropierea locului de concurs. Salvați Teahupo’o Reef – o coaliție de localnici, surferi și ONG-uri de mediu – a publicat filmări cu daunele.
Lucrările la noul turn au fost suspendate în urma incidentului.
7 decembrie – Ministrul francez al sportului, Amelie Oudea-Castera, a exclus mutarea evenimentelor olimpice de surfing departe de Tahiti, în ciuda deteriorării recifului.
„Suntem pe drumul cel bun pentru a avea un turn de arbitraj nou, redimensionat. Acesta va corespunde solicitărilor făcute de localnici”, spune ea.
19 decembrie 2023 – Organismul mondial de surfing, Asociația Internațională de Surfing (ISA) se alătură celor care se opun turnului.
Acesta anunță că „nu va sprijini construcția noului turn de arbitraj din aluminiu de la Teahupo’o”.
ISA a spus că a propus anterior soluții mai ecologice, cum ar fi construirea turnului pe uscat sau utilizarea camerelor digitale pe turnul de lemn pentru a transmite imagini înapoi arbitrilor.
Organizatorii au zis că vor continua cu construcția turnului mai mic și mai ușor, în ciuda obiecțiilor ISA. Ei au susținut că planul are sprijin local.
Pentru prima oară, localnicii și activiștii sunt băgați în seamă
Ianuarie 2024 – Organizatorii Paris 2024 au început să organizeze întâlniri publice lunare în care asociațiile, rezidenții și părțile interesate își pot exprima preocupările. Reprezentanții asociațiilor au fost, de asemenea, invitați să participe la fiecare etapă a instalării turnului.
Liderul guvernului polinezian, Moetai Brotherson, a declarat agenției de presă AFP că a fost „complet mulțumit” de modul în care s-au desfășurat lucrările de construcție, după ce a fost „foarte exigent” cu constructorii, astfel încât coralii să nu fie distruși.
Aprilie 2024 – Organizatorii au prezentat un turn pliabil de ultimă generație, cu spațiu pentru 25 până la 30 de persoane. Acesta poate fi deconstruit atunci când nu există evenimente de surf.
Annick Paofai, președintele Asociației pentru Apărarea Fenua ‘aihere, care s-a opus inițial proiectului, a spus că „polemica s-a încheiat complet”. Unii au rămas critici că s-a construit, în timp ce alții au fost mulțumiți că planurile mai dăunătoare au fost schimbate.
Fotografia cu turnul de abitraj poate fi văzută în postarea de mai jos.