Gabon (Africa), prima țară plătită pentru protejarea pădurilor

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gabonul a devenit primul stat din Africa plătit pentru protejarea pădurilor. De asemenea, țara a primit deja 17 din cele 150 de milioane de dolari promise.

Gabonul a devenit prima țară din Africa ce va primi bani pentru a reduce emisiile de carbon prin protejarea pădurii sale tropicale. Inițiativa Central Africană pentru Păduri (Cafi), organizație susținută de ONU, a oferit prima tranșă de 17 milioane dolari din pachetul de peste 150 milioane dolari asupra căruia s-a negociat în anul 2019”, a precizat BBC.

90% din suprafața Gabonului este acoperită de păduri. Astfel, țara și-a luat angajamentul să protejeze pădurile tropicale, păduri care reprezintă sunt o parte vitală, ajutând la absorbirea emisiilor de carbon.

Promisiune respectată: țara din Africa a redus semnificativ procesul de defrișare

Statul a reununțat la defrișările masive și, mai mult decât atât, a reușit să reducă și emisiile de dioxid de carbon.

Acesta a fost motivul pentru care Norvegia a plătit Gabonului 17 milioane dolari, prin Cafi. Norvegia s-a bazat pe o formulă care are legătură cu cantitatea de dioxid de carbon care ar fi fost eliberată dacă defrișările continuau, mai arată sursa citată.

Restul sumei va ajunge către Gabon, plata făcându-se în cursul anilor următori.

Suma de 150 milioane de dolari reprezintă o siguranță pentru viitorul statulului african

Chiar dacă prima plată reprezintă doar 0,1% din produsul intern brut (PIB) al Gabonului, vorbim despre un prim pas extrem de important pentru viitor”, a declarat ministrul Pădurilor, Lee White.

Lee White este și profesor onorific la Universitatea Stirling din Scoția, primind următoarele distincții: Chevalier de l’Ordre National du Mérite Gabonais în 2003, Medalia de recunoaștere a forțelor armate gaboneze în 2011 și comandant al Ordinului Imperiului Britanic (comandant al Imperiului Britanic (CBE) pentru serviciile prestate conservării în Africa Centrală.

Din 2019, este ministrul Apelor, Pădurilor și Mediului din Gabon. Din luna iunie, 2019, Lee White este responsabil cu planul climatic și planul de utilizare al terenurilor.