Cele mai mari companii poluatoare refuză să acorde o finanțare care ar îndrepta problemele de mediu, iar principalii contribuabili rămân oamenii. Acest aspect atât de cunoscut și de discutat a fost aspru criticat și de către Curtea de Conturi a Uniunii Europene.
Contribuabilii sunt forţaţi de multe ori să plătească pentru curăţarea daunelor aduse mediului, în timp ce companiile responsabile evită costurile, a anunţat Curtea de Conturi Europeană, într-un raport special care se concentrează pe aplicarea inconsecventă a principiului ”Poluatorul plăteşte”, scrie G4 Media, citând agenția Reuters.
Companiile poluatoare: indiferente în fața dezastrului
Viorel Ştefan, membru al Curţii de Conturi Europene și autor al raportului a precizat că poluatorii trebuie să plătească pentru pagubele provocate mediului. Problema rămâne aceeași: poluarea nu este rezolvată din banii companiilor poluatoare, ci din banii oamenilor.
”Cu toate acestea, până acum, contribuabilii europeni au fost forţaţi, de mult prea multe ori, să suporte costurile pe care poluatorii ar fi trebuit să le plătească”, a declarat autorul raportului.
Comisia Europeană urmează să propună în acest an reguli care vor forţa companiile să identifice şi să corecteze riscurile la adresa drepturilor omului şi a mediului în lanţurile lor de aprovizionare.
Auditorii au analizat un lot de 42 de proiecte de curăţare a mediului, care au fost sprijinite cu 180 de milioane de euro de la fondurile UE, pentru a rezolva o serie de probleme precum poluarea industrială şi contaminarea zonelor unde sunt amplasate gropi de gunoi în Italia, Polonia şi Portugalia, mai arată sursa citată.
”Zonele contaminate orfane”: regiunile ignorate și uitate de poluatori
Aproximativ o treime din bani au fost cheltuiţi pentru ”zone contaminate orfane”. Este vorba despre regiuni care au fost afectate de poluare în urmă cu mulți ani.
Cu toate acestea, aceste zone contaminate au fost ”uitate” de poluatori: cu trecerea timpului, aceștia nu au fost trași la răspundere pentru că nu au mai putut fi identificați.