Încă din cursul săptămânii trecute, Spania a interzis vânătoarea de lupi. Cu toate acestea, locuitorii din Sierra de la Culebra nu sunt de acord cu decizia guvernului spaniol.
Zona este considerată o regiune populată atât de lupul iberic, cât şi de crescătorii de animale în regim extensiv, informează AFP.
Sierra de la Culebra reprezintă un paradis pentru lupi: turiștii vin aici pentru a vedea lupul, așa cum merg în Africa pentru a vedea leul
De asemenea, în Sierra de la Culebra, lupii sunt prezenţi aproape peste tot, devenind un simbol al zonei.
Regiunea acoperă aproximativ 70.000 de hectare, fiind situată în regiunea Castilia şi Leon din nord-vestul Spaniei.
“Aici a fost mereu paradisul lupilor”, a precizat Carlos Zamora, agent forestier. Acesta a mai declarat că în Sierra de la Culebra există aproximativ opt haite compuse din aproximativ 10 lupi.
Mai mult, există și câteva exemplare singure, o cifră care, după părerea lui, nu s-a schimbat în ultimii 20 de ani, arată Știrile Pro Tv.
“Există trei actori în tragedia lupului: crescătorii de animale, ecologiştii şi vânătorii. Fiecare are soluţia sa. Turiştii vin din Europa pentru a vedea lupul, aşa cum se merge în Africa pentru a vedea leul”, a explicat agentul forestier.
Decretul a intrat în vigoare miercuri, 22 septembrie
Pentru a unifica reglementările la nivelul întregii ţări, guvernul de stânga condus de Pedro Sanchez a interzis vânătoarea de lupi pe întregul teritoriu spaniol. Este exemplul pe care țara l-a preluat de la alte state, cum ar fi Franţa şi Italia.
Conform sursei citate, decretul a fost publicat marţi în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare miercuri, 22 septembrie.
“Atunci când este vorba despre o specie rară precum lupul iberic, responsabilitatea conservării sale trebuie să se aplice pe tot teritoriul”, a declarat Hugo Moran, secretar de stat pentru Mediu.
Totuși, decizia a provocat nemulţumiri în Cantabria, Asturia, Galiţia şi Castilia şi Leon. Sunt regiuni unde lupl iberic este foarte des întâlnit și care au anunţat că vor face recurs în instanţă.
Ecologiștii au numit interdicția ”un progres important”. Totuși, asociaţiile crescătorilor de animale, consideră “de neînţeles faptul că regiuni lipsite de lupi impun ecologismul lor radical”.