0.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Zona Metropolitană Barcelona – exemplu de reciclare, reutilizare și producere sustenabilă de energie

Zona Metropolitană Barcelona se remarcă printr-o eficiență formidabilă în ceea ce privește reciclarea și reutilizarea deșeurilor.

Zona Metropolitană Barcelona este un exemplu de succes în ceea ce privește utilizarea responsabilă a resurselor, conform Urbanizehub.

Două obiective etalon în ceea ce privește reciclarea și reutilizarea resurselor sunt: stația de tratare a apei EDAR del Prat de Llobregat și Ecopark 3 Sant Adrià de Besòs. Deșeurile rezultate sunt sortate pentru reutilizare, iar ce nu mai poate fi reciclat e transformat în energie electrică.

Zona Metropolitană Barcelona – Cum se reciclează la El Prat de Llobregat?

Stația de tratare a apei El Prat de Llobregat funcționează de 21 de ani și se întinde pe 36 de hectare. În fiecare zi, la El Prat de Llobregat sunt tratați 420 de milioane de litri de apă uzată. Cantitatea este echivalentă cu cea produsă de 2 milioane de oameni.

Stația preia apa de la case, clădiri de birouri, școli și zone industriale. În primă fază, apa este filtrată, unde deșeurile mici sunt sortate diferit de cele mari. Gunoiul rezidual ajunge la groapa de gunoi.

Prin digestie anaerobă se produce biogaz, aproximativ 13-15 tone lunar. Acesta asigură 40% din necesarul de energie al stației. Reziduurile de la biogaz sunt, de asemenea, utilizate în construcția de drumuri.

Apa ce rezultă din procesul de reciclare de la El Prat de Llobregat este utilizată în final în irigații și curățarea străzilor. Resursele de apă din regiune cresc cu 50 de milioane de litri anual, datorită aportului adus de stație. 36% din totalul de apă din Zona Metropolitană Barcelona este purificat la El Prat de Llobregat.

Zona Metropolitană Barcelona – Ecopark 3 Sant Adrià de Besòs

Ecopark 3 este o stație destinată tratării deșeurilor municipale. În cazul acestei stații, gunoaiele colectate pot fi procesate în următoarele feluri:

  • reciclare a materiei prime;
  • utilizarea reziduurilor în lucrări publice de asfaltare sau reparare;
  • incinerare pentru producerea de energie;

Deșeurile sunt urcate pe bandă și sunt selectate în materiale reciclabile și fracție organiză. Mecanismul dispune de mecanisme de sortare primară, site rotative, separatoare balistice, separatoare magnetice, separatoare de pelicule, cabine de sortare secundare, clasificatoare automate și separatoare inductive.

Materiile care nu pot fi reciclate ajung pe o altă bandă, în subteran, care le direcționează către incinerator.

Materia organică rezultată în urma procesului este supusă pretratării, iar suspensia rezultată e trecută printr-o capcană de nisip și hidrocicloni. În acest fel se extrag toate materialele nepotrivite pe care le conține încă, atât grele, cât și plutitoare. Produsul este introdus în digestoare, unde materia organică este supusă fermentării. Din proces rezultă două elemente: gaz bogat în metan și rest de material digerat. Biogazul se acumulează la suprafață, de unde este extras, în timp ce o mică parte rămâne în rezervor și e amestecată pentru a se evita precipitarea rezervoarelor.

Se produc 22 GWh/an, din care aproximativ jumătate sunt folosiți pentru autoconsum. Cealaltă jumătate este exportată în rețeaua de energie electrică.

Performanța de la Ecopark 3 Sant Adrià de Besòs

Deși incinerează 1.000 de tone pe zi, Ecopark 3 are niște performanțe uluitoare în ceea ce privește resursa umană și eficiența:

  • 100 de oameni lucrează îîn trei ture;
  • 360.000 de tone de deșeuri sunt incinerate anual;
  • 30-40% din materia primă este recuperată;
  • anual se produc 2,8 milioane metri cubi de biogaz, 5.200 MWh și 10.000 tone reziduu pentru reparații;
  • anual se recuperează 19.000 tone de materie primă;

Sistemul din Barcelona are în vedere o colectare selectivă în viitor. Astfel, containerele unde cetățenii aruncă gunoaiele să fie dotate cu un sistem de plată pentru cât gunoi produce fiecare gospodărie. Dacă senzorii sistemului constată că nu se face o colectare selectivă, cetățeanul care a aruncat gunoiul haotic va plăti mai mult.

Pe lângă alte exemple de succes despre care am scris pe ȘtireaVerde, precum cel din Cracovia, Zona Metropolitană Barcelona este un model demn de urmat de autoritățile din România, care au început să aducă în atenția opiniei publice, destul de plăpând, nevoia de implementare a unei economii circulare care să combată risipa de materie și energie.

spot_img
Latest news
știri