17.6 C
București
joi, 2 mai, 2024

Laserul de la Măgurele a atins o capacitate echivalentă cu 10% din puterea Soarelui. Tehnologia va putea fi folosită în tratarea cancerului

Laserul de la Măgurele a atins o putere de 10 petawați, echivalentul a 10% din puterea Soarelui.

Laserul de la Măgurele a reușit performanța istorică de a atinge o putere de 10 petawați. Comparativ, aceasta echivalează cu a zecea parte din puterea Soarelui, potrivit Phys.

Acesta este operat de compania franceză Thales, folosind invenții laureate cu premiul Nobel.

Francezii Gerard Mourou și Donna Strickland din Canada au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică 2018. Ei au valorificat puterea laserelor pentru instrumente avansate de precizie în chirurgia corectivă a ochilor și în domenii ale industriei spațiale.

„Razele ascuțite ale luminii laser ne-au oferit noi oportunități de a ne aprofunda cunoștințele despre lume și de a o modela”, se arată într-o citare a Academiei Nobel.

Câștigătorul premiului Nobel Mourou a mărturisit că a fost „foarte mișcat” de „odiseea incredibilă” din Statele Unite, unde a petrecut 30 de ani, pentru a duce acest proiect la bun sfârșit în Europa. Acesta s-a născut în anii 2000 din proiectul ELI de infrastructură al Uniunii Europene.

„Pornim de la o mică sămânță luminoasă, cu foarte, foarte puțină energie. Ea va fi amplificată de milioane și milioane de ori”, a spus Mourou, în vârstă de 79 de ani.

Problemele din anii 1980 au fost depășite cu succes

La mijlocul anilor 1980, s-au lovit de un zid în studiul laserelor. Ei nu puteau crește puterea fără a distruge ceea ce amplifica fasciculul.

Astfel, Mourou și studentul său Strickland au inventat o tehnică numită Chirped-Pulse Amplification (CPA). Ei au reușit să crească puterea, păstrând în același timp intensitatea în condiții de siguranță.

Totul se petrece printr-un impuls laser foarte scurt întins în timp, amplificat și comprimat din nou. În acest fel se creează impulsuri laser foarte scurte, dar foarte intense. Sunt cele mi puternice astfel de impulsuri măsurate vreodată.

Tehnologia a fost aplicată cu succes în chirurgia corectivă a ochilor. De asemenea, a deschis calea cercetătorilor către descoperirea unor noi limite ale laserului.

„Vom folosi aceste impulsuri ultraintense pentru a produce acceleratoare de particule mult mai compacte și mai puțin costisitoare pentru a distruge celulele canceroase, a spus Mourou.

Laserul de la Măgurele atinge 10% din puterea Soarelui

Alte aplicații posibile includ tratarea deșeurilor nucleare prin reducerea duratei radioactivității acestora sau curățarea resturilor care se acumulează în spațiu, a adăugat el.

Pentru Mourou, la fel cum secolul trecut a fost cel al electronului, secolul XXI va fi cel al laserului.

Sistemul este capabil să atingă un vârf de 10 petawați pentru un timp ultrascurt, de ordinul unei femtosecunde (o milionime de miliardime de secundă).

A fost nevoie de „450 de tone de echipamente” – instalate cu atenție – pentru a obține un „nivel excepțional de performanță”, a declarat Franck Leibreich, director general pentru soluții laser la Thales.

Clădirea high-tech care găzduiește centrul a costat 320 de milioane de euro, bani proveniți în principal de la UE. Thales o consideră cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea științifică din România.

Între timp, țări precum Franța, China și Statele Unite își avansează deja propriile proiecte pentru a produce lasere și mai puternice.

Latest news
știri