În cadrul unei conferințe de presă au fost dezbătute atât furtul de lemn, cât și necesitatea aplicației SUMAL 2.0, aplicație utilizată pentru înregistrarea și confirmarea provenienței lemnului transportat și a traseului parcurs de mijlocul de transport.
SUMAL 2.0 a generat peste 2,2 milioane de avize de transport, fiind folosită de peste 64.000 de utilizatori care s-au înregistrat în acest sistem, precizează Hot News.
”Zi de zi se emit mai multe documente de însoţire, mai multe avize de transport şi am ajuns la 12.600 de avize pe zi, media zilnică, de la o cifră mai mică pe anul 2020, faţă de anul 2000 creşterile sunt clare, am urmărit cantităţi mai mari de masă lemnoasă, am avut mai multe documente emise şi procesul de trasabilitate este monitorizat mai bine cu SUMAL 2.0. Cantitatea de masă lemnoasă transportată a fost 21 de milioane de metri cubi, faţă de 17 milioane de metri cubi în 2020”, a afirmat ministrul Mediului, citat de News.ro.
Furtul de lemn rămâne o necunoscută: se știe că se fură, dar nu se știe cât se fură
De asemenea, ministrul Mediului a precizat că au fost peste 3.400 de astfel de suspiciuni din care 754 au fost verificate pentru că au fost, într-adevăr, considerate şi de organele de control ca fiind transporturi suspecte.
Au fost confirmate 123 şi au fost confiscate 24 de camioane, 307 metri cubi de material lemnos.
Întrebat cât se mai fură din pădurile din România, Tánczos Barna a răspuns: ”Dacă hoţul nu este prins, nu ştii cu cât a plecat. Să spui cât s-a furat este imposibil pentru că noi vorbim de cantităţile confiscate, putem vorbi de cantităţile în plus constatate la transport, putem vorbi de camioanele confiscate, putem vorbi de amenzile aplicate, dar să spună cineva astăzi câţi metri cubi s-au furat este imposibil”.