Turiștii veniți în stațiunea Costinești își petrec concediul printre gunoaie, caserole goale, mucuri de țigară, scutece folosite sau sticle și pahare.
Ca în fiecare stațiune de pe litoralul românesc, tomberoanele sunt prezente, însă românii evită să arunce gunoiul în locurile special amenajate. De asemenea, oamenii părăsesc plaja luând cu ei doar obiectele personale, preferând să abandoneze resturile.
Costinești, stațiunea gunoaielor care amenință sănătatea turiștilor
”Aici nu mai e o chestiune de educație, e o chestiune de cultura. Ne dăm seama abia când ne îmbolnăvesc pe noi, pe fiecare dintre noi. Ne dăm seama ce importantă e sănătatea atunci când o pierdem. E acelaşi lucru. E fix acelaşi lucru”, spune Răzvan Popescu-Mirceni, biolog, pentru Observatornews.
În fiecare zi, peste 4 tone de deșeuri ajung în Marea Neagră și poluează mediul, ajungând hrană pentru pești
Plaja din Costinești este supraaglomerată în timpul zilei, iar seara când soarele apune, peisajul devine dezolant, în ciuda unui apus de poveste, precizează Playtech.
Garda de Mediu rămâne singura instituție care ar putea rezolva problema gunoilui lăsat pe plaja din Costinești. Cu toate acestea, o problemă o constituie lipsa angajaților care ar putea aplica sancțiuni.
“Peste tot gunoaie, în special pe plajă. Cei care au în grijă plaja se plimbă cu tractorul noaptea, curăță ceva apoi consideră că și-au terminat treaba”, spune un turist, potrivit G4media
De asemenea, bărbatul a mai explicat că pe plajă rămân în timpul zilei drept coșuri de gunoi trei pubele care se umplu cât ai clipi cu gunoaiele turiștilor. Pungile negre, umplute, sunt depozitate la buza falezei, iar operațiunea se repetă. Pe la prânz, în ciuda pubelelor care își fac treaba și care sunt periodic golite, la 10-20 de metri se ridică munți de pungi negre pline cu deșeuri.