11.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Consumatorii nu vor mai fi protejați de creșterile prețurilor la energie

Cei de la Comisia Europeană spun că prețurile sunt stabile, astfel încât nu mai este nevoie de prelungirea măsurilor

Reprezentanții Comisiei Europene au decis să nu mai prelungească măsurile care ar fi ajutat consumatorii de energie. Mai exact măsurile de urgență cu privire la ajutoarele primite pentru creșterea prețurilor la energie, nu vor mai fi primite. Cei de la Comisie spun că aceste măsuri au Calmat piața, astfel încât nu mai sunt necesare. Măsurile au fost luate la sfârșitul anului 2022, când UE se afla în plină criză aneregetică. Aceasta era alimentată de invazia Ucrainei de către Rusia. Statele membre au investit sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei.

Nu va mai exista plafonare la prețuri

”Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”. Au declarant reprezentații CE într-un comunicat. Aceștia au reamintit că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică. Plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul. Cu privire la gaze, ţările Uniunii Europene au convenit reducerea cererii. Mai exact, la sfârşitul lunii martie s-a stabilit să se prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024 reducerea consumului cu 15%. De altfel, cei de la comisie au mai spus că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 EUR/MWh.

Prețurile gazelor și energiei s-au stabilizat

Iar preţurile gazelor s-au stabilizat. Ţările UE au raportat că au respectat în linii mari obiectivul obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică. Cu 5% la orele de vârf – un pas important pentru reducerea presiunii asupra preţurilor. Comisia a mai spus că unele aspecte ale măsurilor de urgenţă au fost făcute în perspectivă. Mai exact au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung. Atunci când vine vorba de proiectarea pieţei de energie electrică. Aceste propuneri urmăresc să încerce să crească utilizarea contractelor de energie cu preţ fix. Dar și să protejeze consumatorii de creşterile de preţ şi să accelereze trecerea la energia regenerabilă.

Latest news
știri