Astra Film Festival a ales un mesaj inedit prin care a promovat grija față de natură: 30 de ursuleți de pluș au fost amplasați duminică, în tribuna amenajată pe Lacul Dumbrava din Muzeul Civilizației Populare.
Evenimentul a coincis cu deschiderea celei de-a 28-a ediției festivalului de film documentar. De asemenea, acțiunea reprezintă și un avertisment asupra responsabilității pe care oameni o au în asigurarea unui habitat natural pentru animale.
Astra Film Festival: Responsabilitatea oamenilor este de a proteja și de a respecta habitatul natural
”Tema centrală a ediției din acest an este dedicată alertei de colaps climatic, prin urmare mai multe evenimente și proiecții de film vin să atragă atenția asupra dezastrelor pe care mâna omului le poate produce naturii. Așa cum ați observat, este un caz special la ediția de anul acesta, sunt 30 de ursuleți de pluș. Reprezintă o metaforă care își are rolul de a transmite mesajul că omul și urșii împart aceeași casă – Planeta Pământ, pot coabita și că omul are responsabilitate să asigure acest habitat natural”, a declarat Ioana Ivan, reprezentatul Astra Film Festival.
Spectatorii au ”vânat” locurile libere din apropierea mascotelor de pluș
Festivalul de film de la Sibiu a debutat duminică seara cu o proiecție specială, pe Scena de la Lacul din Muzeului Astra. A avut loc premiera documentarului ”Acum știi”, regizat de Emmanuel Cappelle.
Documentarul prezentat se axează pe concluzia că ”schimbările climatice vor arunca lumea în colaps”, precizează publicația Știri de Sibiu.
Astra Film Festival are loc în perioada 5-12 septembrie. Timp de 8 zile vor fi prezentate 200 de evenimente culturale, cu numeroase proiecții de documentare în premieră în România, urmate de dezbateri și analize.
Conform sursei citate, toate evenimentele din cadrul festivalului au loc în aer liber, în săli de cinema, dar și în online.
Filme ”necosmetizate”, care au ca scop schimbarea mentalității colective
Dumitru Budrala, director și fondator, a precizat că Astra Film Festival este cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură şi o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.
”Selecţia oficială va confirma acest lucru, propunând filme remarcabile şi foarte multe premiere. Filme pe care le poţi vedea doar la Sibiu, şi niciunde altundeva. Poveşti ale oamenilor, felul lor de a fi. Filme întotdeauna profunde, necosmetizate, care te lovesc într-un fel, poate te schimbă, şi te aruncă înapoi în viaţa ta mai matur şi mai înţelept”, a declarat Dumitru Budrala.