11.8 C
București
luni, 20 mai, 2024

Incendiu de proporții la groapa de gunoi din Galați. Autoritățile spun că nu a existat poluare, în ciuda disconfortului raportat de cetățeni | VIDEO

Un incendiu a izbucnit, marți după-amiază, la groapa de gunoi din Galați.

Un incendiu de proporții a avut loc la groapa de gunoi din Galați. Focul a ars mai bine de 24 de ore, potrivit ViațaLibera.

În timp ce pompierii se luptau cu flăcările, vântul puternic a împrăștiat fumul dens în toată zona. Experții de mediu spun însă că acesta nu a fost toxic și nu a afectat populația.

Incendiul a izbucnit, marți, 7 mai 2024, la groapa de gunoi de la Tirighina, puțin după prânz. Flăcările s-au extins cu repeziciune iar pompierii de la ISU Galați nu au reușit să facă față. Lor li s-au alăturat Gărzile de Intervenție de la Pechea și Ivești, plus utilitare de la societățile Ecosal, Gospodărie Urbană și Apă Canal.

Marți seară, autoritățile au emis un mesaj RO-ALERT pentru populația din zonă, din cauza fumului care s-a extins. Miercuri dimineață, focul deja ardea pe o suprafață de aproximativ 4 hectare.

Incendiu la Galați. Autoritățile spun că poluarea nu a depășit pragurile nromale

Atât administrația Galațiului, cât și Garda de Mediu au anunțat măsuri de identificare a celor vinovați. De asemenea, autoritățile au vorbit despre sancționarea acestora și prevenirea unor situații similare în viitor.

„Am mobilizat resursele necesare pentru gestionarea acestei situații. După finalizarea verificărilor efectuate în teren de către colegii mei, vor fi luate măsurile legale ce se impun asupra celor responsabili, pentru a preveni pe viitor astfel de situații. Ne străduim să gestionăm situația cu promptitudine pentru a minimiza efectele negative asupra sănătății publice și a mediului înconjurător”, a declarat Ionuț Bejan, comisar-șef al Gărzii de Mediu Galați.

Paradoxal, Agenția pentru Protecția Mediului a raportat valori „normale” de poluare, în contrast cu disconfortul reclamat de populație.

„În stația automată de monitorizare a calității aerului de tip industrial, GL4, amplasată în Galați, bulevardul Dunărea nr. 8, nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor-limită pentru protecţia sănătăţii umane, respectiv 350 micrograme/mc, la indicatorul SO2 (dioxid de sulf), indicator specific proceselor de ardere, în intervalul 7 mai 2024 ora 14,00 – 8 mai 2024 ora 11,00. Valoarea medie înregistrată în această perioadă a fost de 5,71 micrograme/mc, cu un maxim de 15,51 micrograme/mc, înregistrat în data de 7 mai 2024, la ora 18,00. Senzorul meteorologic ce măsoară direcţia vântului a înregistrat direcţia N-V, începând cu ora 14,00, după care, de la ora 18,00, aceasta s-a schimbat către S-E, respectiv ora la care indicatorul SO2 a înregistrat maximul concentraţiei menţionat mai sus. Staţia GL4 nu a fost pe direcţia predominantă a vântului în perioada monitorizată”, a precizat Agenția de Mediu.

spot_img
Latest news
știri