Primul festival de biolavandă, organizat în Bistrița-Năsăud

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

A început primul festival de biolavandă din județul Bistrița-Năsăud, regiune unde este cultivată lavandă provenită din regiunea Provence, Franța.

Delureni, satul din comuna Urmeniș, județul Bistrița-Năsăud, a fost asaltat de turiștii veniți pentru a admira câmpul de lavandă și a cunoaște beneficiile pe care aceasta plantă le are de oferit.

Doar în câteva zile, satul a fost vizitat de sute de oameni care au putut admira cele cele 5 hectare de lavandă.

Există și o distilerie care produce ulei de lavandă, ulei care este exportat, apoi, în Franța. În perioada de înflorire, vizitatorii se pot bucura de peisaj, dar și de produse făcute din planta aromată, arată Știrile Pro Tv.

La festival au fost prezenții câteva sute de turiști, dar și producători locali

Turișii au făcut atât fotografii, cât și filmulețe, mulți ținând să precizeze că se află, pentru prima dată, într-un astfel de lan. Mulți oameni au declarat că sunt mari consumatori de lavandă, în general uleiuri, fiind încântați și de faptul că pot cumpăra produse pe bază de levănțică, buchete pentru aranjamente sau săpunuri. De asemenea, toate aceste produse sunt realizate și comercializate de producătorii locali.

Lidia Tiron, unul dintre producătorii locali din județul Bistrița-Năsăud, a explicat că turiștii pot achiziționa diverse aranjamente, săculeți, pernițe

Lidia Tiron, unul dintre producătorii locali din județul Bistrița-Năsăud, a explicat că turiștii pot achiziționa diverse aranjamente, săculeți, pernițe antialergice umplute cu vatelină și flori de lavandă.

Organizatorii au fost surprinși de numărul mare de oameni care au ales să își petreacă câteva ore printre florile de lavandă, mai arată sursa citată.

Cristian Palco, organizator festival: „Toate culturile nostre sunt certificate, distileria este certificată ecologic, deci și produsul, apa și uleiul sunt certificate ecologic. Pe oră ce trece tot mai lume urcă spre lanul de lavandă și asta ne bucură”.

O vizită în lan costă 15 lei, în acest preț fiind inclusă și o sticluță cu ulei de lavandă.