Planul RePOwerEU pe care România l-a transmis Comisiei Europene pentru a obține finanțare de 1,4 miliarde de euro ar fi fost deja respins de către forul European. Afirmația îi aparține lui Dragoș Păslau, europarlamentar, care spune că Guvernul ar trebui să își ceară scuze pentru faptul că mai mult de 90% din propunere a fost considerat inacceptabil. În replica, Marcel Boloș, a spus că planul nu a fost respins, ci, doar s-au cerut informații suplimentare.
”Ieri scriam că Guvernul a primit un mesaj din partea Comisiei Europene prin care propunerea transmisă de ministrul Boloș pe RePowerEU a fost desființată. Pentru că Guvernul a negat aseară această situație în stilul caracteristic PSD-PNL, revin cu clarificări. Planul transmis de Guvern, într-un mod complet netransparent, a inclus 3 reforme și 19 investiții.
Comisia a respins reforma legată de eoliene
Comisia Europeană a răspuns prin încadrarea acestora pe trei categorii – verde (acceptate), galbene (în discuție) și roșii (respinse). În categoria verde, Comisia Europeană a acceptat doar 1 reformă (formare profesională pentru competențe în domeniul energiei verzi) și doar 2 investiții (eficiență energetică și renovarea clădirilor rezidențiale – case NZEB).
Prin încadrare în categoria roșie, Comisia Europeană respinge reforma legată de eoliene offshore (în zone naturale protejate) și nu mai puțin de 9 investiții propuse de Guvern – adică aproape jumătate din tot ce se propusese.
Siguranța energetică neglijată de decidenții politici
În categoria galbenă, Comisia își exprimă rezerve cu privire la restul de 2 reforme și 8 investiții, cerând clarficări suplimentare” a scris europarlamentarul pe facebook. Ministerul condus de Boloș, spunea în aprilie că în ceea ce priveşte REPowerEU, programul aduce României o finanţare nouă de 1.440.391.220 de euro. Din care 1.397.228.597 euro – alocare RePowerEU, şi 43.162.623 de euro – rezerva de ajustare la Brexit pentru investiţii strategice în domeniul-cheie al siguranţei energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producţie şi stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice). Doar că în cele din rumă pare că toate aceste investiții vor rămâne la nivel de dosar și proiect.