Pandemia se va sfârși, dar nu există niciun vaccin pentru criza climatică

Sursa foto: Profimedia
Sursa foto: Profimedia

Nu există un vaccin pentru consecințele pe care încălzirea globală le are asupra sănătații. Criza climatică afectează din ce în ce mai mult sănătatea, indiferent de locație, vârstă sau statut social.

Există multe acțiuni urgente în privința combaterii schimbărilor climatice, dar, cu toate acestea, lumea continuă să se axeze pe lupta cu pandemia de COVID-19.

Multiple jurnale medicale din întreaga lume au precizat, în repetate rânduri, că guvernele trebuie să facă schimbări fundamentale în privința modului în care societățile și economiile noastre sunt organizate și a modului în care în care ne trăim viețile.

”Sănătatea este deja afectată de temperaturile globale tot mai crescute și distrugerea lumii naturale”, arată un editorial publicat în peste 220 de jurnale prestigioase, înaintea Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP26) care urmează să aibă loc în luna noiembrie.

Nu există niciun vaccin pentru criza climatică

În cadrul unui comunicat de presă apărut înainte de publicarea editorialului, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a spus că ”riscurile generate de schimbările climatice le pot depăși pe cele de la oricare altă boală”.

Pandemia de COVID-19 se va sfârși, însă nu există niciun vaccin pentru criza climatică. Fiecare acțiune menită să limiteze emisiile și încălzirea ne aduce mai aproape de un viitor mai sigur și sănătos”, a adăugat directorul OMS.

Criza climatică a lovit cele mai vulnerabile grupuri (minoritățile, copiii și comunitățile sărace). ”Este doar începutul”, avertizează experții

Editorialul, semnat de redactorii-șefi de la numeroase jurnale renumite precum Lancet, East African Medical Journal, Revista de Saude Publica din Brazilia și International Nursing Review, argumentează că această criză climatică a cauzat o multitudine de probleme medicale.

Conform editorialului, în ultimii 20 de ani, mortalitatea asociată căldurii în rândul persoanelor de peste 65 de ani a crescut cu peste 50%.

Temperaturile mai crescute au cauzat deshidratare accentuată și pierderea funcțiilor renale, infecții tropicale, tulburări de sănătate mintală, complicații ale sarcinii, alergii, morbiditate cardiovasculară și pulmonară și mortalitate.