15.6 C
București
marți, 8 octombrie, 2024

Peste 800 milioane de euro: investiție majoră în energia verde din România

Fondurile alocate investițiilor sunt nerambursabile

România va beneficia de fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investiţii în proiecte de energie verde, scrie Ziarul Bursa.

Aceste fonduri vor fi disponibile pe piaţă în următoarele săptămâni, iar companiile vor putea creşte eficienţa energetică a fabricilor.

De această sumă vor beneficia și noile unităţi de producere a energiei regenerabile care vor putea fi instalate pe tot teritoriul ţării, arată datele REI, grup de companii specializate în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat.

Proiecte de peste 1.000 MW sunt în pregătire, pe viitoarele sesiuni din programul ”Fond pentru Modernizare”

Fondul pune la dispoziţia companiilor un buget total de 815 milioane euro pentru investiţii în energie regenerabilă, atât într-o schemă dedicată eficientizării consumului, prin instalarea de panouri fotovoltaice (cu o alocare de 415 milioane euro), cât şi în producţia de energie verde din surse diverse (cu o alocare de 400 milioane euro).

În cursul lunii ianuarie, Ministerul Energiei a emis ghiduri consultative pentru ambele apeluri, referitoare la autoconsum și producția de energie verde.

O mare parte din fonduri sunt direcționate către investiții în panouri solare

Companiile care aplică pentru fonduri nerambursabile pentru consumul propriu vor avea la dispoziție un total de 415 milioane de euro.

Din această sumă, peste 85% va merge spre investițiile care vizează creșterea eficienței energetice prin utilizarea panourilor solare, urmate de cele pentru energie eoliană (30 milioane de euro) și hidro (25 milioane de euro).

Solicitanții eligibili pentru ambele apeluri pot fi atât start-up-uri, microîntreprinderi, IMM-uri, cât și întreprinderi mari, cu limita maximă de finanțare pentru un proiect de investiții de 20 milioane de euro

Programul ”Fondul pentru Modernizare” a început în noiembrie anul trecut, cu o sesiune dedicată sectorului agricol, în cadrul căreia fermierii au putut accesa 150 milioane de euro din cei peste 500 milioane de euro alocați de MADR.

Spre finalul anului a fost lansată şi sesiunea dedicată autorităţilor publice, unde exerciţiul a fost unul competitiv, pe principiul ”primul venit – primul servit”.

spot_img
Latest news
știri