21.5 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

A fost dezvoltat un „magnet“ prietenos cu mediul, făcut din nuci de cocos, care luptă împotriva poluării cu plastic

Poluarea cu plastic este o problemă de mediu presantă. Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky Martin-Gatton College of Agriculture, Food and Environment au găsit o soluție inovatoare, scrie Phys.

Departamentul de Biosisteme și Inginerie Agricolă (BAE) al colegiului a colaborat cu Departamentul de Inginerie Chimică și a Materialelor din Marea Britanie pentru a aborda particulele mici, adesea nevăzute, de plastic care se găsesc acum în oceanele lumii.

Cercetarea lor, publicată în Scientific Reports, se concentrează pe o soluție intrigantă. E vorba de utilizarea solvenților naturali eutectici de adâncime (NADES) pentru a capta și îndepărta microplasticul din apă.

„Provocarea microplasticului și nanoplasticului din mediul nostru a câștigat o atenție intensă recent”, a spus profesorul Jian Shi.

„Aceste particule minuscule, adesea invizibile cu ochiul liber, sunt rămășițele unor bucăți mai mari de plastic. Ele s-au descompus din cauza luminii soarelui și stresului fizic. Mărimea lor le face extrem de dificil de îndepărtat folosind metode convenționale”, a spus el.

Plasticele nu se descompun ușor, ceea ce duce la grămezi masive de deșeuri. În timp, aceste materiale plastice se rup în fragmente mai mici. Cele mai mici, nano-plasticele, sunt atât de mici încât nu pot fi văzute fără microscop. Dimensiunea lor le face un pericol semnificativ, deoarece pot fi ingerate de speciile marine și pot intra în lanțul alimentar uman.

„Gândiți-vă la NADES ca la un fel de „magnet” care atrage și ține în mod specific aceste piese mici de plastic”, a spus Czarena Crofcheck, profesor BAE și coautor al studiului. „Practic, NADES-urile se amestecă cu apa și se „lipesc” de plastic, trăgându-le din apă”, a continuat ea.

Magnetul care luptă împotriva poluării cu plastic

Moleculele din NADES pot forma legături cu moleculele din materiale plastice. Această proprietate face ca NADES să fie deosebit de bun la apucarea și ținerea acestor particule de plastic.

NADES sunt, de asemenea, unice pentru că sunt eficiente și ecologice. Sunt fabricate din materiale naturale, ceea ce înseamnă că nu adaugă mai mulți poluanți în mediu în timp ce îi curăță pe cei existenți.

„Abordarea noastră introduce conceptul de solvenți eutectici profunzi, care sunt unici în compoziția și comportamentul lor”, a spus Shi. „Derivați din surse naturale precum plantele și nucile de cocos, acești solvenți se transformă din solizi în lichizi atunci când sunt amestecați, creând un mediu eficient pentru a extrage aceste particule minuscule de plastic din apă”, amia zis Shi.

Cercetătorii s-au concentrat pe tereftalatul de polietilenă (PET) precum cel găsit în sticlele de plastic, polistirenul (PS) utilizat pentru materiale precum ambalarea arahidelor și acidul polilactic (PLA) utilizat pentru foliile de plastic și recipientele pentru alimente. Folosind simulări pe computer, ei au putut vedea cum funcționează aceste interacțiuni la o scară de minute.

Experimentele lor au arătat că anumite NADES sunt deosebit de bune în extragerea acestor tipuri de plastic din apă. Această descoperire a fost crucială, oferind o abordare direcționată pentru îndepărtarea materialelor plastice.

Cercetarea prezintă o modalitate nouă și eficientă de a curăța apele de microplastic și nanoplastic. În plus, oferă o cale de reciclare a acestor materiale plastice, rezultând beneficii semnificative pentru mediu.

spot_img
Latest news
știri