15 C
București
joi, 2 mai, 2024

Legătura dintre nori și schimbările climatice

Norii joacă un rol important în schimbările climatice, în ciuda faptului că nu li se acordă o atenție în acest sens, conform Spotmedia.

Masele noroase au atât efecte benefice față de încălzirea globală, cât și efecte nedorite. În timp ce uneori reflectă energia solară, ajutând la răcire, în alte cazuri amplifică efectul de seră.

„Norii interacționează foarte mult cu clima, susține Sandrine Bony, climatolog la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS) din Paris. Potrivit acesteia, norii influențează atmosfera, de la temperatură și umiditate până la circulațiile maselor de aer.

„De fiecare dată când reușim să înțelegem mai bine unul dintre aspecte, reducem incertitudinea întregii probleme”, a spus cercetătoarea.

Norii influențează schimbările climatice

Acum mai mulți ani, Bony și colegii săi au descoperit că norii din regiunile de alizeu pot determina printre cele mai mari niveluri de incertitudine în modelele climatice. Aceștia sunt cunoscuți ca nori cumulus de alizeu.

Deși sunt mici, norii de alizeu sunt numeroși și foarte răspândiți la tropice. Acest lucru duce la efecte nebănuite asupra climei.

Cercetările efectuate arată că numărul acestor nori se va modifica, iar astfel vor apărea noi influențe asupra schimbărilor climatice. Scăderea numărului acestor nori este direct legată de un grad mai ridicat de încălzire globală, potrivit unor modele.

Totuși, Sandrine Bony a calmat temerile și a spus că numărul acestor nori nu pare să scadă dramatic.

„Într-un fel, este o veste bună, deoarece un proces despre care credeam că ar putea cauza o amplificare însemnată a încălzirii globale nu pare să existe”, a spus ea.

„Creșterea frecvenței valurilor de căldură depinde în mare măsură de magnitudinea încălzirii globale”, a adăugat Bony. „Iar magnitudinea încălzirii globale depinde în mare măsură de răspunsul norilor”, a mai admis cercetătoarea.

Norii cu fază mixtă, influențe asupra schimbărilor climatice

Un alt tip de nor care contribuie la schimbările climatice este cel cu fază mixtă. Acesta conține atât apă în stare lichidă, cât și gheață în interiorul său.

Trude Storelvmo, cercetător la Universitatea Oslo din Norvegia, a explorat procesele din interiorul acestui tip de nor pentru a contribui la îmbunătățirea modelelor climatice.

Ea a descoperit că reacțiile din interiorul acestui tip de nor pot avea o influență extrem de mare asupra proceselor atmosferice și climatologice globale.

Cercetările sale au evidențiat faptul că acești nori, cu cât conțin mai multă apă în stare lichidă, cu atât sunt mai reflectorizanți. Prin urmare, dacă reflectă radiațiile de la Soare, aceștia răcesc atmosfera.

„Pe măsură ce atmosfera se încălzește, acești nori tind să treacă de la gheață la apă în stare lichidă”, a spus Storelvmo. „Apoi, norii devin și mai reflectorizanți și au un efect mai puternic de răcire, a mai spus cercetătoarea.

Cercetările lui Storelvmo au demonstrat că, odată cu încălzirea, se slăbește și capacitatea de reflexie a norilor cu fază mixtă.

Există un punct în care toată gheața din nor se topește și efectul de răcire slăbește, apoi dispare complet, avertizează oamenii de știință. Prin urmare, este nevoie urgentă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Latest news
știri