19 C
București
marți, 14 mai, 2024

Câți germeni se află pe telefonul tău. E mai mizerabil decât vasul de toaletă și talpa pantofului

Telefonul mobil se dovedește a fi mult mai murdar decât vasul de toaletă sau talpa unui pantof.

Uită de scaunele de toaletă și de tălpile pantofilor. Unul dintre cele mai pline de germeni obiecte din casa ta este cel mai probabil în mâna ta sau în buzunar tău. E vorba de telefonul mobil, conform IFL Science.

Câți germeni sunt pe aceste dispozitive?

O serie de studii au analizat această întrebare, iar concluziile lor sunt diverse.

Ce fel de bacterii trăiește pe telefonul tău?

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Scientific Reports a studiat telefoanele a 26 de cadre medicale. În total, au găsit 1.307 tulpini bacteriene diferite. Pe lângă acestea, au fost găsite ciuperci patogene, viruși și bacteriofagi.

Desigur, personalul medical este mai probabil să fie expus la o serie de agenți patogeni.

În 2011, oamenii de știință de la London School of Hygiene & Tropical Medicine și Queen Mary au descoperit că până la 16% dintre telefoane adăpostesc un număr semnificativ de E. coli. Aceasta e o bacterie otrăvitoare alimentară comună, găsită în fecale.

Alături de E. coli, cele mai frecvente bacterii găsite pe telefoane tind să fie:

  • Staphylococcus, o bacterie omniprezentă care provoacă adesea infecții ale pielii;
  • Actinobacteria, o familie largă de bacterii care poate provoca tuberculoză, difterie și vaginoză bacteriană;
  • Citrobacter, care poate duce la infecții ale tractului urinar, sepsis și meningită;
  • Enterococ, care poate provoca o serie de infecții, inclusiv meningita;

Ce se mai găsește pe telefonul mobil

Bacteriile rezistente la antibiotice sunt, de asemenea, prezente pe smartphone-uri.

Un alt studiu asupra telefoanelor lucrătorilor din domeniul sănătății a constatat că bacteriile multirezistente au fost prezente în 69,9% din probe.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Arizona, telefoanele transportă de 10 ori mai multe bacterii decât majoritatea scaunelor de toaletă.

De ce sunt telefoanele atât de murdare?

S-ar putea să fiți curios cum smartphone-urile devin un hotspot plin de agenți patogeni. Ei bine, un sondaj din 2018 a constatat că 3/4 cetățeni ai SUA recunosc că își folosesc telefonul în timp ce sunt la toaletă.

Se estimează că o persoană obișnuită atinge, glisează și face clic pe ecranul telefonului său de 2.617 ori în fiecare zi. Pentru unii, această cifră se dublează la 5.427 de atingeri pe zi. Între aceste atingeri, mâinile noastre intră în contact cu alte suprafețe.

Deci, te-ai putea îmbolnăvi de la telefon? Cercetările sugerează că este posibil.

În ciuda tuturor acestor constatări, este destul de ușor să-ți păstrezi smartphone-ul curat și relativ lipsit de germeni.

Mai întâi, îndepărtează orice resturi cu o cârpă moale și fără scame, apoi utilizează un șervețel pe bază de alcool izopropilic 70%. Alcoolul va ucide cei mai problematici agenți patogeni și ar trebui să se evapore înainte de a ajunge în interiorul dispozitivului.

spot_img
Latest news
știri