11.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Amânarea scoaterii din funcțiune a capacităților pe lignit abrogate pentru a primi banii din PNNR

Nu mai puțin de 700 de milioane de euro sunt așteptați în a doua tranșă din PNRR

După ce acum câteva săptămâni Guvernul a dat o hotărâre prin care amâna scoaterea din funcționare a unor capacități pe lignit, iată că acum se vede nevoit să facă exact invers. Mai exact executivul va abroga Hotărârea în cauza, pentru a debloca cea de-a doua tranșă din PNRR, care se află în acest moment în stand-by la cererea Comisiei Europene. Această tranșă este blocată de trei luni de către Bruxelles, are o valoare de 3,2 milioane de euro și un răspuns este așteptat din partea autorităților europene mâine. Hotărârea de amânare a scoaterii din producție minelor de lignit, a fost data în decembrie 2022.

700 de milioane de euro în stand-by pentru România

Atunci practic s-a dispus amânarea scoaterii din exploatare a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază, până la data de 1 octombrie 2023. Doar că pe 8 martie Comisia Europeană a transmis o comunicare prin care a solicitat abrogarea acestei prevederi. În acest fel Comisia a transmis că ea consideră că în caz contrar  jalonul 114 din cadrul Cererii de plată 2 va fi luat în calcul ca neîndeplinit, cu consecința de a nu acorda României plata a aproximativ 700 milioane euro. Drept urmare, Ministerul Energiei a pus deja în dezbatere o Hotărâre de Guvern prin care abrogă Hotărârea adoptată în decembrie 2022.

România repetentă la mai multe capitole

Nu este singurul capitol la care România a rămas repetentă. De altfel Comisia consideră că nici legea avertizorului de integritate, cea care transpune o directivă europeană, a fost făcută în așa fel încât sunt descurajate raportările anonime. Apoi decarbonizarea, respectiv închiderea minelor de cărbune sunt o altă problemă, dar și anumite prevederi legate de pilonul doi de pensii. De altfel, în Parlament a fost depus și un proiect de lege care ar trebui să modifice legea avertizorului de integritate. Așa că acest proiect a mers direct la Senat care l-a trecut. Doar că Senatul este primă Cameră sesizată, astfel că proiectul merge la Camera Deputaţilor pentru votul final.  

Latest news
știri