17.8 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Trufele, amenințate de criza climatică

Trufele, alimente de lux, râvnite în întreaga lume de bucătari și cunoscători de mâncare, sunt amenințate de criza climatică, potrivit The Conservation.

Aceste ciuperci cresc sub pământ și sunt dezgropate cu ajutorul câinilor care le detectează mirosul.

Puțin cunoscut este faptul că Marea Britanie a avut cândva o industrie înfloritoare concentrată pe o specie de trufe native. Trufa engleză a fost semnalată pentru prima dată în 1693.

De atunci, au urmat multe relatări despre înfloritoarea industrie a trufelor din Regatul Unit. Însă, condițiile socioeconomice în schimbare și o pierdere a habitatului au dus în cele din urmă la colapsul industriei.

Această scădere nu a fost exclusivă în Marea Britanie. O poveste similară a avut loc în Franța, deși francezii au avut suficiente recolte pentru a menține industria în viață. Declinul a fost în cele din urmă stopat în Franța în anii 1970, datorită unei noi tehnici, prin care trufele au fost cultivate prin inocularea rădăcinilor stejarilor și alunilor cu spori de trufe.

Trufele au revenit în insulele britanice

Vestea acestui succes s-a răspândit în Marea Britanie, unde au început să fie importați arbori cu spori de trufe din regiunea mediteraneană. Copacii nu s-au adaptat însă la clima temperată din Marea Britanie nu a reușit să producă trufe.

Ulterior, cercetătorii s-au concentrat pe semințe și spori adaptați condițiilor locale. Acest lucru a dus la recoltarea primei trufe cultivate din Anglia, în Leicestershire, în 2015.

Aceasta a fost urmată rapid de prima trufă cultivată din Țara Galilor în 2016 și de Scoția în 2017. În 2022, Republica Irlanda s-a alăturat grupului de producători de trufe celtice.

Această renaștere a industriei trufelor britanice și irlandeze este deosebit de încurajatoare, având în vedere că cercetările recente arată că producția globală este în pericol din cauza crizei climatice.

Trufele, în pericol din cauze schimbărilor climatice

Oamenii de știință au folosit date istorice pentru a anticipa impactul schimbărilor climatice asupra producției de trufe. Datele sugerează că va exista probabil o scădere uriașă a recoltelor mediteraneene până în 2071.

În prezent încep să apară dovezi în acest sens, cu recolte slabe legate de condiții mai uscate.

Seceta și căldura verii pot fi dăunătoare recoltărilor de trufe. Acest lucru a fost observat în sudul și estul Angliei, unde temperaturile ridicate și precipitațiile reduse au dus la o producție redusă de trufe.

Dar în nordul și vestul Angliei, unde precipitațiile sunt de obicei mai mari și temperaturile sunt mai reci, impactul asupra producției de trufe a fost foarte diferit. Trufele au fost recoltate în cantități record.

Dar schimbările climatice au dus și la unele beneficii neașteptate. În 2017, trufele Périgord (Tuber melanosporum), originare din sudul Europei și unele dintre cele mai scumpe trufe din lume, au fost cultivate pentru prima dată în Țara Galilor.

Acest lucru a fost posibil datorită schimbării climatului care a debutat la începutul revoluției industriale. Temperaturile au crescut suficient pentru a permite acestei specii să rodească.

Avansarea schimbărilor climatice este o problemă globală uriașă, dar în ceea ce privește trufele din Marea Britanie, aceasta poate fi privită atât ca o amenințare, cât și ca o oportunitate.

spot_img
Latest news
știri