-0.5 C
București
luni, 20 ianuarie, 2025

Criza climatică, pericol pentru industria parfumurilor

Criza climatică ar putea avea efecte negative asupra industriei de parfum din Franța. Când valurile de căldură au lovit orașul francez Grasse, capitala mondială a parfumurilor, localnicii nu și-au udat florile. În schimb, au mărșăluit pe străzile localității, într-o procesiune spre biserică.

„Cereau ajutorul spiritelor pentru ploaie”, spune Carole Biancalana, a patra generație de producători de flori parfumate a cărei bunică a la una dintre procesiuni.

Din secolul al XVII-lea, Grasse este cunoscut în întreaga lume pentru florile sale parfumate. E situat chiar în interiorul Rivierei Franceze, unde se bucură de un microclimat care permite înflorirea câmpurilor de trandafir de mai, tuberoză, lavandă și iasomie. Astăzi, regiunea produce flori pentru unele dintre cele mai mari mărci de lux din lume, inclusiv Dior și Chanel. Acestea cheltuiesc sume semnificative pe materii prime din regiune. Spre exemplu, iasomia de Grasse se vinde la un preț mai mare decât aurul.

În întreaga lume, producătorii din Grasse sunt recunoscuți ca lideri în industrie. De pildă, în 2018, UNESCO a plasat cultura parfumurilor din regiune pe lista patrimoniului cultural imaterial.

Criza climatică ar putea afecta industria

Schimbările climatice amenință această tradiție. Modelele meteorologice extreme, cum ar fi secetele, valurile de căldură și precipitațiile excesive, au făcut creșterea florilor din ce în ce mai dificilă. Vara trecută, Grasse s-a confruntat cu secete extreme, care au determinat ca unii producători să piardă aproape jumătate din recoltă. Temperaturile ridicate afectează calitatea viitoare a trandafirilor și limitează creșterea unor flori, cum ar fi tuberoza. Carole Biancalana a simțit direct aceste impacturi: anul acesta, recolta ei de tuberoze a scăzut cu 40%.

„Bătrânii de aici ne spun că nu mai sunt anotimpuri”, precizează ea, menționând că acum iernile sunt mai calde. Ea glumește: „Nu mai putem conta pe spirite.”

Probleme în întreaga lume

În întreaga lume, materialele primare pentru parfumuri sunt amenințate de modele meteorologice din ce în ce mai extreme. Vanilia, un material cheie pentru industrie, a fost lovită puternic de schimbările climatice. Cultivate în principal pe continentul african, culturile de vanilie au fost afectate de valuri de căldură în ultimii ani. În 2017, un ciclon din Madagascar a distrus 30% din recolte. Drept urmare, prețul a ajuns la peste 600 de dolari pe kilogram.

„S-ar putea ca schimbările climatice să nu aibă un impact asupra mirosului de parfum”, spune Benoit Verdier, co-fondatorul casei de parfumuri personalizate Ex Nihilo Paris. „Dar va afecta prețul”, adaugă el.

Ex Nihilo a urmărit creșterea costurilor materiilor prime precum vanilia și șofranul ca urmare a ofertei limitate cauzate de secetele și dezastrele induse criza climatică. Deși încă nu au crescut prețul parfumurilor lor, costurile în creștere ale materiilor prime ar putea să-i oblige să o facă. Drept urmare, se gândesc să se îndrepte către alternative sintetice.

„Viziunea romantică asupra parfumului este ca acesta să fie natural, spune Verdier. „Există misticism în jurul unui loc ca Grasse, îi face pe oameni să viseze. Dar nu este întotdeauna durabil”, mai spune el.

Culturile pentru parfumuri necesită multă apă și pământ. Transportul de materii prime în întreaga lume are ca rezultat, de asemenea, emisii semnificative de carbon.

„Este mai durabil să faci parfum în laborator”, spune Verdier.

Culturile din Grasse, prietenoase cu mediul

Producătorii din Grasse nu sunt de acord.

„De fapt consumăm foarte puțină apă”, spune Biancalana, menționând că producătorii din regiune folosesc irigarea prin picurare.

Producătorii din regiune au depus eforturi semnificative pentru a se asigura că culturile lor sunt prietenoase cu mediul. În 2006, Biancalana a fondat Les Fleurs d’Exception du Pays de Grasse, o asociație care reunește producătorii din regiune. Unul dintre obiectivele lor cheie este ca toți producătorii să fie organici pentru a asigura protecția biodiversității, care consideră că este una dintre cele mai mari arme ale lor împotriva schimbărilor climatice.

„Ce putem face, cum ne putem adapta, cui ar trebui să cerem sprijin, ce cercetare trebuie făcută? Acestea sunt întrebările pe care ni le punem”, spune Armelle Janody, președintele asociației.

Dar pentru a găsi răspunsuri, asociația are nevoie de sprijin. În prezent, au existat puține studii științifice asupra modului în care schimbările climatice afectează culturile din regiune.

„Observăm schimbări, dar nu avem studii științifice despre ceea ce se întâmplă în mod obiectiv”, spune Janody.

Liderii din industrie au început deja să sprijine producătorii locali prin investiții în tehnici de cercetare și adaptare.

Pentru producători, nu doar practicile lor agricole sunt în joc, ci cultura și modul lor de viață. Industria parfumurilor a fost în centrul identității lui Grasse de secole. Din 1946, orașul a adus un omagiu iasomiei din regiune într-un festival care are loc în luna august.

„Acesta este mult mai mult decât o simplă slujbă”, spune Biancalana, a cărei familie lucrează în aceleași domenii de mai bine de o sută de ani.

„Avem o datorie morală față de strămoșii noștri și față de teritoriul nostru. Oamenii de aici au fost întotdeauna gata să lupte. Asta nu se va schimba din cauza schimbărilor climatice”, a adăugat ea.

spot_img
Latest news
știri