2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Nanoplasticele interferează cu dezvoltarea embrionilor de pui în moduri terifiante

Un nou studiu asupra embrionilor de pui sugerează că nanoplasticele ar putea interfera cu primele etape de dezvoltare, conform Science Alert.

Astfel, celule stem din care se formează țesuturile și organele ar fi îngrădite.

Potrivit cercetătorilor, aceste defecte tisulare sunt „mult mai grave și mai extinse decât a fost raportat anterior”. Ele includ probleme ale inimii care nu au fost descrise înainte în studiile despre efectele nanoplasticelor asupra animalelor.

Sub privirea microscoapelor fluorescente, biologul Meiru Wang de la Universitatea Leiden din Țările de Jos și colegii săi au urmărit mostre injectate de particule de plastic strălucitoare la scară nanometrică traversând peretele intestinal embrionar și circulând în mai multe organe ale embrionilor de pui.

„Am folosit o concentrație mare de particule de polistiren, care în mod normal nu ar fi prezente într-un organism. Dar arată ce poate face nanoplasticul în cazuri extreme pe embrioni foarte tineri [de pui]”, explică Wang.

Nanoplasticele sunt mult mai mici decât microplasticele. Ambele sunt produse când de pe hainele sintetice cad microfibre de plastic sau materiale plastice mai mari. Ele se descompun în bucăți tot mai mici sub strălucirea razelor UV sau a intemperiilor mecanice.

Studiile anterioare pe animale au încercat să investigheze potențialele riscuri pentru sănătate ale microplasticelor din polistiren. Așa au fost găsite semne biochimice ale efectelor potențial toxice pe măsură ce se acumulează în ficatul, rinichii și intestinele șoarecilor de laborator.

Nanoplasticele, efecte terifiante pentru pui, dar posibil și pentru oameni

În timp ce rezultate ca acestea doar indică ceea ce s-ar putea păți oamenii, avem motive întemeiate să fim îngrijorați. Dependența noastră de produse din plastic fabricate ieftin și materiale sintetice ne poluează oceanele și aerul cu microscopice de polimeri plastici care în final ajung în corp.

Studiile au descoperit că microplasticele sunt depozitate adânc în plămânii oamenilor, circulă în sângele nostru și intră în placentă. Aceasta protejează fetușii de agenți patogeni și alte materiale potențial periculoase care sunt în sângele mamei.

Dar posibilele efecte ale microplasticelor asupra dezvoltării timpurii a celulelor și țesuturilor care continuă să formeze organe și corpuri sunt în mare măsură necunoscute. Cele mai multe studii de acest fel au fost în organisme acvatice, cum ar fi peștele zebra.

În acest caz, nanoplasticele din polistiren păreau să se blocheze pe celulele stem numite celule ale crestei neurale. Ele erau îngreunate să migreze în locul unde ar forma în mod normal țesuturi și organe importante.

La toate vertebratele, celulele crestei neurale dau naștere unor părți ale inimii, arterelor, structurilor faciale si sistemului nervos.

Un sfert dintre embrionii de pui aveau unul sau doi ochi anormal de mici, în timp ce alții prezentau deformări faciale. De asemenea, mușchiul inimii și ritmul cardiac au avut de suferit.

De asemenea, au fost observate defecte ale tubului neural, care apar atunci când pliurile neuronale care formează creierul timpuriu și măduva spinării nu se întâlnesc și nu se închid corespunzător. Toate acestea se leagă de acele celule ale crestei neurale, bănuiesc cercetătorii.

„Celulele crestei neurale sunt lipicioase, astfel încât nanoparticulele se pot lipi de ele. Astfel, pot perturba organele care depind de aceste celule pentru dezvoltarea lor”, spune biologul Michael Richardson.

Problema are efecte pe termen lung

Mai multe cercetări sunt justificate, având în vedere amenințarea omniprezentă pe care microplasticele o reprezintă în mediu. Astfel de cercetări abia încep să schițeze potențialul impact asupra sănătății al „prafului de plastic” asupra animalelor.

Aproape 360 de milioane de tone metrice de plastic au fost produse în 2018, un număr estimat să se dubleze până în 2025.

„Aceste rezultate sunt un motiv de îngrijorare, având în vedere cantitatea în creștere a nanoplasticelor din mediu”, concluzionează Wang și colegii.

„Chiar dacă societatea oprește acum cu toată poluarea cu plastic, nivelurile de reziduuri de nanoplastic deteriorate din materialele plastice existente în mediu vor crește în continuare”, mai spun ei.

spot_img
Latest news
știri