21.1 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Schimbările climatice alimentează mai multe conflicte între oameni și animale sălbatice

Schimbările climatice își pun amprenta și asupra interacțiunii dintre oameni și animalele sălbatice, potrivit NPR.

Deși omul a căutat metode de a coexista în armonie cu fauna sălbatică, noile cercetări arată că actualele schimbări duc la confruntări tot mai dese.

„Ar trebui să ne așteptăm ca aceste conflicte să crească”, a spus cercetătoarea Briana Abrahms, biolog la Universitatea din Washington.

„Recunoașterea faptului că un factor important este clima ne poate ajuta să anticipăm mai bine când vor apărea acestea. De asemenea, ne poate ajuta [să intervenim]”, a completat Briana.

Cercetătoarea studiază carnivorele mari din Africa și balenele cu cocoașă din largul coastei Pacificului. Ea a început să observe exemple de conflict între om și animale care păreau a fi influențate de efectele schimbărilor climatice. Împreună cu o echipă de cercetători s-au uitat la datele din ultimele trei decenii cu privire la conflictul dintre om și fauna sălbatică, de pe șase continente și din cinci oceane, căutând să vadă dacă există o legătură cu schimbările climatice.

Schimbările climatice influențează conflictul om-animal

După studii, oamenii de știință au găsit 49 de cazuri care au urmat toate un model similar.

„Există un factor climatic care influențează oamenii sau animalele și care duce la sporirea conflictelor”, a spus Briana Abrahms.

Cel mai important factor de conflict pe care l-au găsit a implicat o schimbare a resurselor. Acest lucru se rezuma în principal la disponibilitatea apei pe uscat.

Schimbările climatice perturbă tiparele precipitațiilor din întreaga lume. Cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental de Schimbări Climatice spune că aproximativ jumătate din populația lumii se confruntă cu deficit sever de apă timp de cel puțin o lună pe an din cauza factorilor climatici.

Lipsa îi obligă atât pe oameni, cât și pe animale sălbatice să caute noi surse de apă. Adesea, acest lucru aduce animalul în conflict cu omul. Multe dintre aceste interacțiuni au dus la decese sau răniri umane. Totodată, au cauzat daune materiale și pierderea mijloacelor de trai. Descoperirile au fost publicate în revista Nature Climate Change.

În Zimbabwe și Africa de Sud, de exemplu, precipitațiile au devenit mai imprevizibile. În plus secetele s-au intensificat pe măsură ce clima s-a încălzit.

Comunitățile locale nu se confruntă doar cu precipitații deficitare, ci trebuie să trăiască cu fauna sălbatică în vecinătate, ca urmare a scăderii disponibilității apei”, a declarat Narcisa Pricope, profesor de geografie la Universitatea din Carolina de Nord Wilmington, pentru NPR vara trecută.

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise în confruntările cu elefanții anul trecut, potrivit Autorității de Management al Parcurilor Naționale și al Faunei Sălbatice din Zimbabwe.

Seceta, o altă cauză a conflictelor între oameni și animale

Seceta a fost legată la rândul ei de creșterea numărului de întâlniri neplăcute între animale sălbatice și vehicule în Australia și America de Nord. În California, seceta și incendiile masive au forțat căprioarele, elanii, urșii negri și leii de munte să caute un nou habitat.

Administrația Federală a Autostrăzilor a estimat că ciocnirile între vehicule și animale provoacă daune de 8 miliarde de dolari anual.

Astfel, potrivit Brainei Abrahms, este important ca factorii de decizie și oamenii să caute soluții.

Luați măsuri, a spus ea, pentru a încerca să preveniți o interacțiune dăunătoare înainte de a fi declanșată.

Latest news
știri