Râul Olt rămâne fără pești: cu toate că legea interzice, mai mulți patroni care dețin balastiere își trimit excavatoarele în albii ca să scoată pietriș și nisip. Sunt materiale importante pentru construcții dar, în urma lor, rămân maluri surpate și ape tulburi. Astfel, totul se reduce la un real dezastru ecologic.
Ilegalitățile ar putea fi stopate dacă Ministerul Mediului ar pune în funcțiune „Radarul Balastierelor”. Este vorba despre o aplicație asemănătoare cu Inspectorul Pădurii. Mai mult, această aplicație a fost promisă încă de acum 5 ani, arată Știrile Pro Tv.
Inclusiv Google Maps a surprins grămezile de balast și faptul că excavatoarele își continuă, nestingherite, ”misiunea”, săpând lângă albia râului Olt. De asemenea, mai mulți pescari amatori au filmat ceea ce se întâmplă în zonă.
Peștii au dispărut din Olt, iar oamenii au alertat Garda de Mediu
”Pe apă acesta a fost clean, avat, mreană, scobar, nu mai e nimic, nu mai e nimic. Toți pescarii știu cât pește a fost și nu mai e nimic. A dispărut… apă tulbure… nu icre…”, a precizat Liviu Toma, pescar.
Situația este întâlnită în mai multe zone cu râuri din România. Conform sursei citate, numai în ultimele 3 luni, comisarii gărzii naționale de mediu au făcut 80 de controale în 16 județe și au dat amenzi de 2 milioane de lei. Cu toate astea, excavarile ilegale nu s-au oprit.
Instrumentul modern de care vorbește ministrul ar fi Radarul balastierelor, o aplicație similară „inspectorului pădurii”, realizată de câțiva voluntari coordonați de arhitectul IT, Bogdan Micu.
”Am încercat de mai multe ori să îl fac. Ba am început, ba m-am oprit, iar am început, iar m-am oprit. Pentru că, în general, cei de la Ape trebuie să fie de acord… secretar de stat, ministru… și, în funcție de cine e la conducere, unii sunt, unii nu… și se mai pune pe pauză, iar se face… dar, ne-am obișnuit”, a precizat Bogdan Micu.