2.6 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Schimbările climatice amenință ketchupul. Inteligența artificială ar putea ajuta la salvarea acestuia

Cel mai recent deficit de alimente care se profilează este probabil să includă ketchupul, după criza de chipsuri de anul trecut și cea de muștar din Franța, conform Time.

Ultimele 3 veri caniculare din regiunile cheie producătoare de roșii ale lumii — Australia, Spania și California — au dus la o scădere a stocurilor de pastă de tomate, ingredientul cheie pentru ketchup și alte condimente. California, care produce un sfert din roșiile din lume și 95% din roșiile folosite în conservele din SUA, a livrat cu aproape 5% mai puțin decât recolta preconizată în 2021 și cu 10% mai puțin în 2022 din cauza secetei. În plus, precipitațiile record de la începutul acestui an au inundat câmpurile și au forțat fermierii să amâne plantarea, ceea ce ar putea duce la scăderea recoltelor și în acest an. Pe cale de consecință, și ketchupul este afectat.

Este de așteptat ca și alte alimente de bază să fie afectate. Schimbările climatice distrug inclusiv culturile de porumb și rapiță. Efectele se vor răspândi pe lanțul de aprovizionare în moduri imprevizibile. Astfel, se va ajunge prețuri mai mari și la penurie nu doar de fructe și legume.

Ketchupul, amenințat de schimbările climatice

Roșiile prosperă la căldură, dar au nevoie de nopți răcoroase pentru a se odihni, mai ales când sunt înflorite. Dacă nopțile fierbinți durează mai mult de câteva zile, așa cum au început să se întâmple în marile regiuni producătoare de roșii, florile de roșie se ofilesc pe viță. Majoritatea producătorilor de produse pe bază de roșii au lanțuri de aprovizionare integrate vertical. Ei oferă semințe fermierilor, iar aceștia transportă recolta la unitățile de procesare din apropiere. Cele mai multe dintre aceste roșii sunt procesate în pastă. Problema este că în ultimii trei ani rezervele de pastă au început să se epuizeze.

„Anul acesta va fi critic”, a spuus Mariano Alvarez, biolog evoluționist și cercetător la compania Avalo din Carolina de Nord.

„Dacă nu sunt capabili să creeze o recoltă sănătoasă, va fi o provocare pentru oricine care folosește pastă de tomate în produsele lor”, a adăugat el.

Soluții tehnologice

Pe 16 mai, o companie de bioinginerie din Carolina de Nord, numită Pairwise, a lansat pe piața din SUA prima salată verde folosind tehnologia relativ nouă de editare genetică pentru a elimina amărăciunea verdețurilor bogate în nutrienți.

De asemenea, ei dezvoltă un cireș fără sâmburi și un mur fără semințe. Scopul este de a face fructele și legumele sănătoase mai ușor de mâncat și mai gustoase. Tehnologia poate fi folosită și pentru a proteja alimentele de bază. Oamenii de știință din domeniul agriculturii din Australia au folosit secvențierea genomului pentru a identifica și amplifica trăsăturile tolerante la căldură la năut. Ei au produs o fasole bogată în proteine, care prosperă atunci când temperaturile depășesc 37°C.

O altă echipă de cercetare din Edinburgh, Scoția, lucrează la dezvoltarea unei „super-vaci” prin editarea genelor, care este mai rezistentă la stresul termic și la boli, pentru a susține populațiile care trăiesc în țările viitoare afectate de secetă. În plus, cercetătorii caută să obțină aprobarea de vânzare pentru primul fruct modificat genetic din Australia. E vorba de o banană care a fost concepută pentru a rezista unei ciuperci mortale ce amenință producția mondială. Precizăm că SUA permit deja vânzarea de mere modificate genetic, papaya și ananas roz.

Ketchupul ar putea fi salvat de intligența artificială

Versiunea lui Alvarez a evoluției asistate se bazează pe o strategie mai simplă. În loc să folosească modificarea genetică, care vizează gene specifice, echipa sa folosește modele de învățare automată pentru a dezvolta toleranța la secetă sau la căldură. Apoi, un sistem de recomandare activat de inteligența artificială sugerează care încrucișări ar putea produce cele mai bune rezultate pentru gust, ușurință în producție și rezistență.

Căpșunile sălbatice, de exemplu, sunt mult mai tolerante la secetă și la căldură decât cele disponibile astăzi în majoritatea supermarketurilor. Totuși, se și strică cel mai repede, ceea ce îngreunează transportul pe distanțe lungi. AI poate sugera ce tulpini de căpșuni sălbatice ar trebui încrucișate cu căpșuni de cultură pentru a produce un soi mai mare, mai gustos și adaptat climatului. Inteligența artificială elimină încercarea și eroarea și face procesul mai rapid. Odată ce un potențial soi este identificat, cercetătorii îl cultivă imediat.

Alvarez are câteva încrucișări prezise de inteligență artificială care cresc în sera din Avalo din Carolina de Nord. Acestea includ orez tolerant la secetă, broccoli cu frunze mai moi și mai gustoase și roșii rezistente la căldură. În timp ce AI-ul poate accelera procesul de selecție, creșterea depinde încă de natură.

„Nu putem face plantele să înflorească și să treacă prin acel ciclu de dezvoltare mai repede. Cel mai bun lucru pe care îl putem face acum este să producem noi soiuri în câțiva ani”, spune Alvarez.

spot_img
Latest news
știri